Yli 65-vuotiaat ja etutaivutukset

Suomen Joogaopiston Facebook-sivulta luin yhden joogaajan kysymyksen, pitääkö yli 65-vuotiaiden välttää etutaivutuksia. Kysyjä oli kuullut ulkomaisen jooganopettajan näin suositelleen. Tosin tämä oli kuultu toisen käden tietona joogatunnilla. Facebook-sivulla kysymys joka tapauksessa herätti vilkkaan keskustelun.

Mainitun ikärajan jo lähes kymmenen vuotta sitten ylittäneenä kiinnostuin ja myös yllätyin tällaisesta suosituksesta tai ohjeesta. Itselleni tällainen ikärajoite ei ole edes tullut mieleen, mutta niin jumpassa, joogassa kuin pilateksessa teen tietysti kaikki liikkeet omien mahdollisuuksieni mukaan. Etutaivuksia kyllä olen viime viikolla tehnyt niin pihatöissä, pilateksessa kuin seniorijumpassa.

En jäänyt kuitenkaan yksin ihmettelemään ja kauhistelemaan tällaista väitettä, vaan kysyin asiantuntijoiden mielipidettä.

Pilatesta ohjaava Susanna Kaija otti asiaan hyvin käytännön läheisen kannan. Hän totesi, että saman tien yli 65-vuotiaat voivat sitten unohtaa imuroinnin ja monet muut kotityöt. – Liikunnalla juuri vahvistetaan lihaksia, jotta rankakin voisi paremmin, hän muistutti.

Hyvinvointicenterin toiminnanjohtaja ja jooganopettaja Mirja Lamberg myös ihmetteli väitettä. Ikärajojen asettelu on hänen mielestään kestämätöntä. Voi olla hyväkuntoisia seitsenkymppisiä ja taas huonokuntoisia alle 65-vuotiaita. Lambergilla on esimerkiksi ryhmä, jossa on 20 henkeä, ja heistä vain kaksi on alle seitsenkymppistä. Etutaivutukset ovat niin tässä ryhmässä kuin muutenkin olennainen osa joogatuntia.

– Ei voida asettaa mitään ikärajoja. Rento etutaivutus esimerkiksi vähentää verenpainetta ja stressiä. Jos jotakin pitäisi kaihtaa, niin mieluummin sitten taaksetaivutusta. Se on ongelmallisempi kuin lempeä etutaivutus.

Jos tällaiseen etutaivutuksen välttelyyn mentäisiin, täytyisi tietysti vielä täsmentää, mitä sillä nimenomaisesti tarkoitetaan. Esimerkiksi joogassa yksi perusasana on aurinkotervehdys, mutta erilaisia etutaivutuksia on tietysti muitakin. Samoin esimerkiksi seniorijumpassa tehdään erilaisia taivutuksia, mutta uskoisin jokaisen sentään itse ymmärtävän, mikä on hyväksi ja mikä ei. Asiansa osaaviin ohjaajiin voi myös aina luottaa. Onpa minulla ollut jooganopettaja, joka lopetti ohjaamiset vasta 80-vuotiaana. Hän myös kaikkien ohjaajien tapaan itse teki liikkeet ryhmää ohjatessaan.

Artikkelikuva: Yksi esimerkki joogassa tutusta etutaivutuksesta: alaspäin katsova koira -asana.