Vish Puri on lyömätön salapoliisi

Kirjaston uutuushyllystä tarttui käteeni Tarquin Hallin kirja Vish Puri ja kohtalokkaan voikanan tapaus. Teos on luokiteltu dekkariksi, ja se on viihdyttävä ja hauska, jos murhatapauksiakin selvittävää dekkaria nyt hauskaksi saa nimittää. Se on kuitenkin kaikkea muuta kuin tavanomainen dekkari.

Jotakin varmaan kertoo sekin, että kirjan luettuani halusin tietää, mitä muuta Hall on kirjoittanut. Kohtalokkaan voikanan tapaus onkin jo kolmas Vish Purin tutkimuksista kertovassa sarjassa, ja neljäs ilmestyy suomennettuna ensi vuonna Gummerukselta. Sain juuri luettua toisena ilmestyneen teoksen Vish Puri ja nauruun kuolleen miehen tapaus, ja ainakin toistaiseksi kirjoittajan laatu viehättää minua.

Tässä Tarquin Hallin teoksessa intialaiset gurut saavat kyytiä.
Tässä Tarquin Hallin teoksessa intialaiset gurut saavat kyytiä.
Jo ensimmäiset rivit toivat mieleeni Mma Ramotswen tutkimuksista kirjoittaneen Alexander McCall Smithin teokset. Hallin sankarilla Vish Purilla on Mitä Yksityisimmät etsivät Oy -niminen toimistonsa, kun taas Mma Ramotswen johdolla toimii Naisten etsivätoimisto nro 1. Kumpikin salapoliisi on suomeksi sanottuna lihava, Mma Ramotswella on perinteinen afrikkalainen ruumiinrakenne, Vish Puri taas on lempinimeään myöten Pullukka.

Kummallakin kirjailijalla on lempeää huumoria, Hallilla ironistakin, mutta samalla kerrotaan valaisevasti myös ympäristön asioista. Tarquin Hall tarttuu Intian oloihin hyvin asiantuntevasti; hän asuu New Delhissä puoliksi intialaissyntyisen vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa. Vuonna 1969 syntynyt Hall on englantilainen toimittaja ja tietokirjailija, joka on vetänyt tietotoimisto AP:n Kaakkois-Aasian toimitusta. Myös vaimo on toimittaja.

Hall kertoo hyvin värikkäästi intialaisesta kulttuurista, jossa luokkaerot ovat selvät. Hänen sankarinsa ja tämän perheen ystävät ovat hyvin toimeentulevaa keskiluokkaa. Voikana-kirjassa tulevat hyvin esiin Intian ja Pakistanin kireät välit, nauruun kuolleen miehen tapauksessa taas kerrotaan valaisevasti, kuinka halukkaasti ihmeisiin ja guruihin halutaan Intiassa uskoa.

Oman eksotiikkansa Hallin kirjoihin tuovat myös tekstiin upotetut lähinnä hindin- tai sanskritinkieliset sanat. Teosten lopussa on valaiseva sanasto. Pullukka huolehtii myös ruokailusta lempinimensä velvoittamalla tavalla. Lounasta hän ei voi jättää väliin sen paremmin kuin kiinnostavaa murhatapausta. Omaan taitoonsa selvittää kimuratkin tapaukset hän uskoo vilpittömästi. Joskus myös hänen äitinsä sekaantuu kiusallisesti (ja onnistuneesti) tapausten selvittelyyn.