Vihannesten syönti kaunistaa

Ruokatietous lisääntyy jatkuvasti ja mikä sen mukavampaa. Media pitää hyvin huolta kuluttajista, joten uutta tietoa on jatkuvasti saatavilla. Tosin kriittinen suhtautuminen tässäkin asiassa on hyväksi. Kiinnostuneena kuitenkin seurasin viiime keskiviikkona TV1:ssä esitettyä Prisma-ohjelmaa, jonka otsikkona oli Mitä me syömme. Tarkastelukulma oli brittiläinen, mutta hieman soveltaen ohjelmassa esitetyt asiat voidaan varmaan soveltaa myös Suomeen.

Mielenkiintoista oli tieto, että maito on liikunnan jälkeen parempi nestetasapainon palauttamiseksi kuin vertailussa olleet vesi ja urheilujuoma. Maidossa oleva proteiini on vastaus siihen, miksi 3/4 juodusta maidosta jää kehoon ja vain 1/2 juodusta vedestä tai urheilujuomasta. Ohjelmassa esitetty koe ei tietenkään vastaa tieteellistä tutkimusta, mutta hyvää osviittaa se varmaan antaa. Kokeessa 12 henkilöä polki kuntopyörää tunnin 35-asteisessa huoneessa, ja tämän reippaan hikoilun jälkeen kuntoilijat testattiin.

Toinen mukava tulos oli tieto, että vihannesten syönti parantaa ihmisen ulkonäköä. Koehenkilöt söivät kuuden viikon aikana päivässä yhden paprikan ja joivat 1,5 dl porkkanamehua, mutta muuten ruokailivat normaalisti. Näin he saivat ravinnossaan karotenoideja, jotka ovat luonnossa esiintyviä keltaisia, oransseja ja punaisia kasvien väriaineita. Mittaustulokset ja valokuva ennen ja jälkeen osoittivat ulkonäön muuttuneen aikaisempaa hehkuvammaksi. Tämän tiedon luulisi innostavan vihannesten syönnin lisäämiseen, kun vielä terveysvaikutuksetkin otetaan huomioon.

Ohjelmassa listattiin myös brittien eniten kaupasta ostamia elintarvikkeita. Vihannesosaston suosituin ostos oli peruna, ja varmaan se Suomessa olisi myös ykkönen. Toisena oli tomaatti, kolmantena sienet, neljäntenä porkkana ja viidentenä paprika. Vihreät salaatit pääsivät vasta kuudenneksi. Tomaatti on varmaan Suomessakin hyvin suosittu ostos, ja se on sisältämänsä lykopeenin ansiosta myös suositeltava. Se tehostaa immuunipuolustusta, mutta auttaa myös suojautumaan sydän- ja verisuoniongelmia vastaan. Ihokin pysyy nuorekkaana.

Maitotaloustuotteista maito oli tässä mittauksessa ylivoimainen ykkönen ja toisena juusto. Se olisi varmaan sama Suomessakin. Lihoista ykkönen oli kana, ja meillä se olisi nimenomaan broileri. Briteissä kakkosena oli naudanliha ja kolmantena pekoni. Meillä pekonin tilalla olisi ehkä makkara, joka Britanniassa oli vasta viidennellä sijalla.