Kahden omenapuun loukussa

Optimized-IMG_0406Vanhat omenapuuni onnistuivat yllättämään minut. Huomasin tietysti jo keväällä, että ne kukkivat ylenpalttisesti.
Jo silloin ymmärsin, etteivät ne niin paljon pysty hedelmää kantamaan.
Seuraavaksi putosikin pieniä raakileita niin runsaasti, että jouduin käyttämään haravaa saadakseni pienet pudokkaat pois.
Vieläkin arvelin, että suuri osa omenistani olisi kuitenkin muumio-omenoita, joita olen tottunut poimimaan ja kuljettamaan pois. Nämä puut pääsivät kuitenkin todella yllättämään. Pölyttäjät olivat olleet ahkerina, ja hyvää satoa on tullut aivan liiaksi. Muumio-omenia on ollut vain nimeksi.
Omenahilloa en viitsi juuri tehdä, kun tiedän käyttäväni sitä vähän talven mittaan. Ystävilleni olen kantanut kassikaupalla omenia, ja laitoin myös portin pieleen pahvilaatikkoon omenia kehotuksella viemään pois.
Näin olen päässyt eroon osasta omenia. Optimized-IMG_0408
Monta kuormallista olen kyytinyt omenoita entiselle kaatopaikalle, jonne saa viedä puutarhajätettä. Näistä omenista suurin osa on ollut syystä tai toisesta käyttökelvottomia.
Minulla on vain kaksi omenapuuta, mitä olisikaan, jos olisi 12. En viitsi edes ajatella.
Omenapuitani on kyllä leikattu parina viime vuonna, lieneekö se yksi osasyy suureen satoon. Oikeaoppisen harvoja niistä ei vieläkään ole tullut, ja ne ovat karsimisesta huolimatta myös liian korkeita. Kauden lopulla joudun ravistelemaan puita, että saan latvaoksissakin olevat hedelmät alas.
Omenapuun kuuluisi kuulemma olla niin harva, että karvalakin voi heittää läpi. Toinen kuva paljastaa, että harventamisen varaa on vielä. Ei menisi karvalakki oksien läpi.Tosin ei kyllä ole karvalakkia koeheittoon; mitähän perimätieto sanoisi tässä kohtaa lippalakista.
Viimeksi kun sain näin suuren sadon, teetin tuoremehua. Tänä vuonna en niin ajatellut tehdä. Sitä paitsi varsinkin Valkea kuulas tiputtaa omenia tämän tästä, ja niihin tulee heti putoamisesta kolhu. Kovin monta päivää niitä ei voi säilyttää edes ulkosalla.
Toisaalta myös linnut ovat löytäneet pudokkaat, ja niiden nokkaisujen jäljet tekevät omenasta tietysti käyttökelvottoman.
Toistaiseksi siis aamuvoimisteluni on tullut hoidetuksi, kun kerään päivittäin pudokkaat ja lajittelen ne. Pian kai kuitenkin tämäkin lysti loppuu.