Vanha kulttuurimaisema elää

Suomen kesä tarjoaa kulttuurikokemuksia täydeltä laidalta ja jokaiselle sopivia. Tuoreimpana on nyt mielessä suorastaan soimassa Sastamala Gregoriana 2016:n järjestämä konsertti Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa. Teemana oli välimerellinen musiikki 1500-luvulta nykypäivään cembalolle ja kitaralle. Esiintyjät Assi Karttunen, cembalo, ja Rody van Gemert, kitara, täyttivät odotukset.

Tyydyn maallikkona miettimään vain omaa kokemaani.  Esitetty musiikki kulki entisestä nykyaikaan, ja melodiat soivat mielessä vielä seuraavanakin päivänä. Minut houkutteli paikalle nimenomaan mahdollisuus kuulla cembaloa, sillä sitä kuulee soitettavan niin harvoin. Myös Gemertin vanha kitara soi lempeästi ja kuin luuttu kuten soittaja itsekin luonnehti. Tunnelma vanhassa kirkossa oli puhuttelevan keskittynyt.

Keskiajalta peräisin oleva kivikirkko on kauniissa järvimaisemassa, ja ympäristöineenkin se toi mukaan uuden ja vanhan kontrastin. Samalla kun konserttiväki jonotti kirkkosaliin, paikallinen nuoriso kokoontui viereisen järven laiturille viettämään iltaa. Osa konserttiväestä risteili samaan laituriin ja asetelma toi mieleen ajan, jolloin osa kirkkoväestä saapui sunnuntaisin veneellä sanan kuuloon.

Kesäteatterit ovat jo monin paikoin lopettaneet esityksensä, mutta jotkut jatkavat myöhempäänkin. Olen käynyt vain yhdessä kesäteatterissa tänä kesänä, mutta se oli myönteinen kokemus.

Köyliön Tuiskulassa on näytelty jo 1970-luvulta asti, ja minuun teki vaikutuksen ammattimaisuus, joka näkyi kaikesta, niin harrastajaryhmästä kuin onkin kysymys. Vuodet ovat koulineet harrastajat, ja hyvään katsojakokemukseen kuuluu ilman muuta myös puitteiden ja palvelujen hyvä hoito. Katsoja voi silloin keskittyä tärkeimpään eli eläytymään näytelmään.

Pienenä mainiona yksityiskohtana jäi mieleen onnistunut tehosteiden käyttö. Tästä esimerkkinä oli sotakoneiden pelottava ääni, joka sai muutaman katsojan kohottamaan katseensa taivaalle. Niin syvällä on ajatus lentokoneesta, vaikka jokainen taatusti tiesi, että ääni tuli tallenteesta.