Välimerestä tullut tuhansien hauta

Tieto aina uusien ja uusien Eurooppaan pyrkineiden ihmisten hukkumisesta Välimereen herättää paitsi surua myös voimatonta kiukkua ja turhautumista. Surua tuntee näiden tuntemattomien ja heidän omaistensa kalliiksi tulleiden uhrausten takia, kiukkua salakuljettajia kohtaan ja turhautumista siihen, ettei ongelmaa pystytä ratkaisemaan tai edes jotenkin helpottamaan. Tuntuu välillä myös siltä, että tilanteeseen havahdutaan vain hetkellisesti, kun Estonian verran kerralla hukkuu väkeä. Sitten asia kuin unohtuu.

Italian sietokykyä ei voi kuin ihailla ja toisaalta myös ihmetellä. Tosin myös Malta ja Kreikka ovat saaneet osansa tästä pakolaisvyörystä, mutta enin osa lienee rantautunut Etelä-Italiaan. Lampedusan pieni saari on ottanut vastan suuren osan hengissä selvinneistä pakolaisista. Myös hukkuneiden ruumiita on tarttunut tämän saaren kalastajien verkkoihin.

Olenko turhaan optimisti, mutta ainakin toivon, että Euroopan unioni on vihdoin ruvennut ottamaan yhteisvastuuta tragediasta. Hukkuneiden suuri määrä järkyttää, mutta hengissä maihin selvinneiden tilannekaan ei ole kehuttava. Kehnoissa oloissa pakolaisleirillä eläminen on vaikeaa, eikä pysyvää turvapaikkaa ole helppo saada. Monelle sekin on parempi vaihtoehto kuin jäädä sodan jalkoihin tai tulla vainotuksi ja pahoinpidellyksi, ellei tapetuksi.

Syyriasta sotaa paennut perheenäiti kiteytti tilanteen hyvin selkeästi. Hän oli onnistunut miehensä ja lastensa kanssa pääsemään hengissä Italiaan asti. -Ajattelin, että selviämme yhdessä tai kuolemme yhdessä, hän sanoi. Toivonsa hän asetti neljään lapseensa, eikä kotimaa pystynyt tarjoamaan enää mitään heille.

Ikonimaalari Ritva Nummisen työ Pyhän Fanourioksen ihme.
Ikonimaalari Ritva Nummisen työ Pyhän Fanourioksen ihme.
EU pyrkii nyt ensisijaisilla toimilla pysäyttämään laittomien kuljetusten järjestäjät. Kun pidätetään ja mahdollisesti tuomitaan pakolaislaivojen kapteenit ja muu henkilökunta, ei välttämättä päästä vielä asian ytimeen. Yhtenä keinona näet käytetään merenkulkutaitoisten pakolaisten pestaamista aluksia kuljettamaan, eivätkä todelliset rikolliset silloin jää kiinni. Jostakin on kuitenkin aloitettava.

Pakolaiset kelvottomissa aluksissa ovat kuin lastu laineilla, jopa lukittuina aluksen sisätiloihin. Ajatukset meren armoille joutuneista pakolaisista tulivat mieleen katsellessani ikonia Pyhän Fanourioksen ihme ikonimaalari Ritva Nummisen töiden näyttelyssä. Pyhä Fanourios tunnetaan kadoksissa olevien suojeluspyhänä. Monta rukousta on lausuttu merenaalloilla keikkuvissa kurjissa veneissä ja laivoissa.