Uusi vuosi, uudet lukuhaasteet

Lukutoukille vuodenalku on hienoa aikaa, kun kirjastojen lukuhaasteet julkaistaan. Yhä useampi kirjasto on jo tarttunut tähän leikkimieliseen houkutukseen, ja yhä useampi lukemisen harrastaja on myös nielaissut koukun. Ei voi kuin ihastella, sillä viidennen kerran julkaistu pääkaupunkiseudun Helmet-lukuhaaste on koonnut jo yli 10 000 osanottajaa. Osanottajia on siis muualtakin kuin Helsingin seudulta. Kun itse kirjauduin tähän haasteeseen kaksi vuotta sitten, mukana oli viitisentuhatta innokasta lukijaa.

Helmet-haasteessa on oma viehätyksensä myös siksi, että runsaassa osanottajajoukossa on paljon tietämystä ja avuliaisuutta. Esimerkiksi viikonvaihteessa Å-alkuista sukunimeä kantava nainen kyseli haasteen Facebook-sivulla lukuvinkkejä kohtaan 14: Kirjailijan sukunimi alkaa samalla kirjaimella kuin oma sukunimi. Pian perässä oli pitkä lista suosituksia. Tämä jos mikä on yhteisöllistä. Toki on paljon monta muuta tapaa löytää haasteeseen sopiva kirja, mutta näin syntyy keskusteluja aiheesta ja välillä myös kysytyn aiheen vierestä.

Itselleni R-kirjaimella alkavan sopivan kirjan löytäminen on aikanaan varmaan helppoa. Sen sijaan minulle vaikea, mutta kiinnostava on kohta 26: Kirja, jota näet sinulle tuntemattoman henkilön lukevan. Käytän julkisia kulkuneuvoja melko harvoin ja silloinkin yleensä bussia, joka on minulle kätevin. Siellä matkustajat useimmiten räpläävät puhelimiaan ja vaikka lukisivat puhelimesta kirjaa, sitä on vaikea todentaa. Junassa ehkä useampi lukee kirjaa, mutta minun junamatkani ovat aika vähäisiä. Onneksi aikaa on koko vuosi, ja tämä kohta saattaa täyttyä aivan yllättäenkin.

Kun kysymys on haasteesta, lista ohjaa tarttumaan kirjoihin, joita ei muuten ehkä lukisikaan. Oiva esimerkki on kohta 38: Jossain päin maailmaa kielletty kirja. Tämä toi heti mieleeni Henry Millerin vuonna 1934 julkaiseman omaelämäkerrallisen romaanin Kravun kääntöpiiri. Se oli epäsiveelliseksi arvioidun tekstinsä takia kielletty englanninkielisessä maailmassa 1960-luvulle asti, ja suomennos kiellettiin vielä Suomessakin vuonna 1962. Toistaiseksi olen lukenut teosta vasta kuutisenkymmentä sivua, joten kokonaiskuva puuttuu. Lukeminen myös vie aikaa, sillä teksti on ainakin tästä asti ollut hyvin maskuliinista tajunnanvirtaa.

Vinkkejä listaan sopivista kirjoista on Fb-sivulla runsaasti, mutta oma viehätyksensä on leikkiä salapoliisia ja etsiä sopivia kirjoja itse. Silloin on suuri todennäköisyys löytää jokin vähän harvinaisempi kirja, joka on kuitenkin hyvä lukuelämys. Toisaalta haaste kyllä seuraa hyvin aikaa, sillä mukana on esimerkiksi kohta 22: Ilmastonmuutosta käsittelevä kirja, kohta 10: Rodullistetun kirjailijan kirjoittama kirja ja kohta 46: Kirjassa on trans- tai muunsukupuolinen henkilö. Nämä aihepiirit olisivat saattaneet jäädä minulta sivuun, mutta nyt on hyvä syy tutustua näihinkin.

Olen varannut kirjastosta Michelle Obaman kirjoittamat muistelmat, ja teos on kuin nakutettu kohtaan 1: Kirjan kannessa on ihmiskasvot. Varmasti myös muut varauslistalla olevat kirjat sopivat johonkin kohtaan. Sitä paitsi taidan osallistua myös pariin muuhun lukuhaasteeseen, sillä ne antavat sopivasti ryhtiä lukuhulluuteeni.