Uusi golfkausi toi monta uutta sääntöä

Viime viikon kovat ja kylmät tuulet muistuttivat taas sopivasti, että golf on parasta lämpimänä kesäpäivänä. Suomen vaihtelevat säät kuitenkin ovat mitä ovat, ja siihen on golfarinkin tyytyminen. Alkanut kausi on tuonut kuitenkin golfarin elämään muutakin miettimistä kuin säiden jatkuva vaihtelu. Vuoden alusta pelin sääntöihin on tullut runsaasti muutoksia. Pieniä muutoksia on tietysti tullut tämän tästä vuosien mittaan, mutta nyt hyvin monet vuosikymmeniä noudatetut säännöt täytyy unohtaa ja tottua uusiin.

Kansainvälisestikin tunnettu golftuomari Arto Teittinen on ahkerasti kiertänyt Suomen golfklubeja ja kertonut muutoksista. Itsekin istuin kuuntelemassa hänen opetuksiaan tilaisuudessa, joka sattui olemaan hänen 50:s sääntöluentonsa. Tilaisuus kesti yli kaksi tuntia, mutta kiinnostus pysyi yllä hänen mukaansatempaavan ja reippaan esiintymistyylinsä ansiosta. Tosin välillä tuli mieleen, että harvassa harrastuksessa tarvitsee tällaisia tilaisuuksia järjestää.

Monet uudet säännöt ovat kylläkin järkeviä ja vieläpä sellaisia, joita on ehtinyt jopa kaivata. Niillä varmaan saavutetaan esimerkiksi pelin nopeutumista, sillä hidas pelaaminen on harmina monella kentällä. Esimerkiksi lippu – tuttavallisemmin tikku – saa olla nyt reiässä, vaikka pallot ovat jo viheriöllä ja puttaus on aloitettu. Ennen tarvittiin usein yksi pelaaja pitämään tangosta kiinni valmiina nostamaan, jos kaukaa putattu pallo onkin putoamassa reikään. Tämä piti tehdä siksi, että kauempaa ei mahdollisesti viheriön kumpuilevuuden takia näkynyt reikä kunnolla.

Toisinaan pallo häviää vesiesteeseen, ja pelaaja joutuu pudottamaan pallon erikseen määriteltyyn kohtaan voidakseen jatkaa peliä. Tilanteesta koituu yksi rangaistuslyönti. Ennen pallo dropattiin olkapään korkeudelta käsivarsi suorana. Nyt pallo on dropattava polven korkeudelta. Jos vanhasta muistista pudottaa pallon olkapään korkeudelta, droppauksen saa rangaistuksetta uusia.

Estealueelta saa nyt myös poistaa oksia ja lehtiä, mutta pallon paikkaa ei saa parantaa. Näin ollen pelaaja saattaa selviytyä estealueelta rangaistuksetta, kun onnistuukin sen lyömään estealueelta pois. Jos taas pallo katoaa pelin aikana, sitä saa etsiä vain kolme minuuttia entisen viiden minuutin sijasta. Jos palloa esimerkiksi metsästä etsiessä vahingossa liikauttaa mailallaan tai muuten, siitä ei enää tule rangaistusta.

Teittinen toi mieleemme, kuinka oma lajinsa golf on, sillä pelaaja saattaa antaa itselleen rangaistuksia. Muistan vuosien takaa, kun kerran astuin vahingossa oman palloni päälle, kun se oli pitkässä ruohossa. Otin siitä itselleni rangaistuksen, vaikka esimerkiksi pelikaverit eivät sitä edes huomanneet. Nyt siitä ei enää tulisi rangaistusta.

Mitäpä näitä enempää luettelemaan, sillä näitä riittää. Esimerkiksi Golflehti on koonnut 25 sääntömuutosta otsikoiden listan Opettele ainakin nämä. Eikä tämäkään ole vielä kaikki, golfin tasoitusjärjestelmä menee ensi vuonna aivan uusiksi. Sen vaikutukset koetaan sitten ensi kaudella.

Kun nyt minulla on alkanut 34. golfkausi, lienee kai turha pohtia, onko golf ollut minulle oikea valinta. Tällaiset mietteet juontuvat vain siitä, että Satakunnan Kansan artikkelissa Valitse urheilulaji luonteesi mukaan kerrotaan golfin sopivan esimerkiksi tunnolliselle suorittajalle, joka hoitaa hommat loppuun asti. Lisäksi pitää olla sitkeä ja kärsivällinen. Mitäpä näistä yleistyksistä, golfkentillä vaeltaa kyllä mitä erilaisimpia persoonia, ehkä myös edellä mainitun kaltaisia.

Artikkelikuva: Esteeseen kadonneen pallon tilalle täytyy pudottaa uusi pallo. Uusien sääntöjen mukaan pallo pudotetaan polven eikä olkapään korkeudelta.