Uskomuksilla on oma tilansa

Erilaiset uskomukset liittyvät jokapäiväiseen elämään. Suomalaisilla on aika järkiperäinen maailmankatsomus, mutta tietyt taikauskoiset tavat ovat tuttuja, leikillään tai puoliksi tosissaan. Perjantai ja 13. päivä tunnetaan huonon onnen päivänä, mutta esimerkiksi Italiassa on uskomus, ettei perjantaisin pitäisi tehdä mitään tärkeitä juttuja, ei ainakaan jos on perjantai ja 17. päivä.

Italiassa muutenkin ollaan herkempiä tällaisille uskomuksille kuin esimerkiksi Suomessa. Horoskooppeja on useimmissa lehdissä ja myös televisiossa. Aikanaan Rai Unossa esitettiin oli myös romaniennustajan ohjelmaa, johon ihmiset menivät kuulemaan korteista katsottuja ennustuksia valitsemastaan asiasta. Vaikea kuvitella, että Suomessa mikään kanava ottaisi tällaista ohjelmaa esitettäväksi.

Suomen ja Italian taikauskoisuuden vertailu tuli mieleeni, kun italian oppikirjassamme – kuinkas muuten – on yksi luku taikauskoisuudesta ja yritetään selvittää, mistä uskomukset juontavat. Samojakin uskomuksia on, tosin pienin vivahde-eroin, mutta esimerkiksi pienen punaisen sarven mukana kuljettaminen on vain italialainen juttu. Tämä sarvikin olisi suotavaa saada lahjana, että se tuottaisi kantajalleen onnea. Myös raudan koskettaminen tuottaa italialaisen tiedon mukaan onnea, meillä taas koputetaan puuta, ettei vain jokin epätoivottu asia toteutuisi.

Mustan kissan näkemistä kammoksutaan Italiassa, vaikka tarkkaa syytä ei oikein tiedetä. Meillä taas edessä näkyvän mustan kissan tienylityksen huono vaikutus poistuu vain kolmen sylkäisyn avulla.

Kiinassa on eri numeroiden välttely on mennyt paljon pidemmälle kuin monessa muussa maassa. Tosin jossain muuallakin saattaa huomata, ettei hotellissa tai hississä ole lainkaan numeroa 4 tai 13. Suomessa en ole tällaista havainnut.

Matkailija taas löytää usein kaivoja tai lähteitä, joihin pitää heittää onnenlantti. Kaiketi nämä rahat menevät useimmiten hyväntekeväisyyteen kuten esimerkiksi Fontana di Trevin suihkulähteeseen heitetyt kolikot Roomassa. Täytyy tunnustaa, että monta kertaa on täytynyt kolikot heittää olan yli päästäkseen taas kerran Roomaan. Ainakin tähän asti on toive toteutunut.

Vieläkin erikoisemman uskomuksen luin yhdestä kirjasta tänä vuonna. Kulkuneuvossa ei saa koskaan mennä istumaan tyhjäksi jääneeseen paikkaan, ennen kuin se on kylmennyt edellisen istujan jäljiltä. Jos menee heti istumaan, saattaa saada edellisen istujan mahdolliset murheelliset ajatukset tai huonon onnen itselleen.

Artikkelikuva: Italian oppikirjassa Italia per stranieri (Italiaa vierasmaalaisille) on oma lukunsa erilaisista uskomuksista.