Tyrni, kirpeä ja värikäs terveyspommi

Syksy on sadonkorjuun ja värien aikaa. Viimeisetkin marjat kypsyvät poimittaviksi, ja pakastimet täyttyvät talven varalle. Tänä syksynä pääsin harvinaiselle apajalle, poimimaan tyrnimarjoja. En tosin samoillut meren rannalla, vaan olin tyrnestämässä tuttavan puutarhassa.

Oikeassa kädessäni oli monta päivää jälkikäteen naarmuja muistona tästä askarruksesta. Hopeapensaskasveihin kuuluva tyrni on varsin piikikäs kaveri, eikä marjoja pysty poimimaan käsiään naarmuttamatta. Kävin poimimassa kahtena päivänä, ja toinen päivä oli sikäli helpompi, että sain myös karsia tyrnin oksia. Ne toin marjoineen kotiin. Poiminta ja perkaaminen oli sitten jo helppo homma.

Pakastimessa on tämän operaation ansiosta kuutisen rasiaa tätä vitamiinipommia. Eniten tyrnissä on C-vitamiinia, ja päivän annokseksi riittää kuusi marjaa. Marjat kannattaa syödä kokonaisina, sillä silloin terveysvaikutus on parhain.

Vein muutaman tyrninoksan myös ystävälleni, joka kekseliäästi riipi myös suipot lehdet käytettäväksi teejuomana. Tällä juomalla sanotaan olevan sama virkistävä vaikutus kuin vihreällä teellä, mutta se myös nopeuttaa nestekiertoa ja suojaa esimerkiksi kihdin ja reuman oireilta.

Tyrnin maku on hapan ja kirpeä, ja se voi tuntua pahalta, ellei ole tottunut tätä marjaa syömään. Itse laitan jokapäiväisen tyrniannoksen muiden marjojen kanssa aamulla puuron, jogurtin tai viilin sekaan, eikä silloin pysty yksittäistä makua oikein erottamaan. Tosin olen tottunut kirpeään makuun ja pystyn syömään marjoja myös sellaisenaan. Olen vuosia syönyt päivittäin tyrnejä, mutta tähän asti olen ostanut ne pakastettuina kaupasta. Myös mehua olen usein ostanut. Siitä saa parhaiten sopivan päiväannoksen, kun kaataa mehun jääpalapusseihin ja ottaa päivittäin yhden tai kaksi palaa pakastimesta.

Tyrnin terveysvaikutukset ovat moninaiset. Kun syö tyrnit kokonaisina, saa hyödyn myös kuoresta, joka sisältää hippofeiini-serotoniinia. Tämä taas torjuu tulehduksia ja vaikuttaa kudosten kasvuun. Aarrelehti kertoo lisäksi, että venäläiset käyttävät tyrninkuorta syöpälääkkeenä. Toisaalta Suomessa saaristolaiset ovat aina osanneet ottaa tyrnistä kaiken hyödyn ja käyttäneet sitä muun muassa ihonhoitoon. Monissa ihonhoitotuotteissa on nykyäänkin tyrniä ainesosana.

Eniten tyrnissä on C-vitamiinia, mutta siinä on myös E-, B- ja K-vitamiinia, ravintokuitua ja hyödyllisiä rasvahappoja. Lisäksi marja sisältää sinkkiä, mangaania, magnesiumia, natriumia ja kalsiumia.

Kypsä tyrnimarja on öljyinen, ja ravintona öljyt hellivät limakalvoja ja voitelevat ne kosteiksi ja pehmeiksi. Aarrelehden mukaan tyrniöljy myös hellii ärtyneen suoliston limakalvoja. Niinpä suolistosyövän tai eturauhassyövän säteilytyksen jälkihoitona tyrniöljykuuri nopeuttaa limakalvojen ja tiehyiden paranemista.

Lopuksi vielä varoituksen sana. Jos drinkkiin on lisätty tyrnimehua, se tekee juotavan petollisen maukkaaksi. Ainakin tottumattoman kannattaa siis juoda säästeliäästi, sillä tällainen juoma on kuin linnunmaitoa.