Nykyinen työelämä on kylmää

Ensin kerrotaan eläkeiän nostamisesta, mutta seuraavaksi tälläkin viikolla on mediassa käyty keskustelua siitä, että jo nelikymppisetkin ovat liian iäkkäitä työmarkkinoille. Miten nämä asiat saadaan sopimaan yhteen?

Eläkeläisten määrä ihan varmasti kasvaa, mutta tällaisella ajattelulla kasvaa myös muiden työmarkkinoiden ulkopuolella olevien määrä. Kuinka yhteiskunta kestää kaikki nämä kustannukset?

Eläkeiän nostamisen tarve on helppo ymmärtää. Alarajan laskemista vuonna 2005 en koskaan ymmärtänyt, enkä sitä myöskään käyttänyt hyväkseni, vaikka olisi ollut mahdollista. Kun aloitin työelämässä, eläkeikä oli 65 vuotta, eikä siitä käyty mitään keskusteluja. Kokemuksesta voin sanoa, että se on ihan sopiva, vaikka itse olin työssä vielä vanhemmaksi. Nyt alaraja nostetaan taas 65 ikävuoteen, kun liian moni valitsi alimman mahdollisen eläkeiän, usein kyllä työnantajansa hyvällä myötävaikutuksella. Eläkepolitiikkaa tuntuu aika tempoilevalta näin sivusta katsottuna.

Sen sijaan en ymmärrä sellaista puhetta, että 40 tai 50 vuotta täyttänyt on jo muka liian vanha työmarkkinoille. Tämä nähdään kuulemma yt-neuvotteluissa, joita tuntuu riittävän. Minkä takia tällaista ikäsyrjintää yleensä harrastetaan? Eivätkö työntekijän taidot ja tiedot ole merkittävämmät kuin hänen ikänsä? Ihminen oppii uusia asioita vielä seitsenkymppisenäkin.

Neli-viisikymppisen ei missään nimessä kuulu jäädä työttömäksi, sillä tämänkaltaisessa asenneilmastossa tulee vilu. Voisimme yhteistuumin ampua alas tällaisen ihmisen ikään perustuvan luokittelun. Ihmiset ikääntyvät – totta – mutta jokainen on oma yksilönsä, joka koulutuksensa, elämän- ja työkokemuksensa perusteella on erilainen kuin joku toinen samanikäinen.

En haluaisi uskoa, että todella on työnantajia, jotka valikoivat työntekijänsä vain syntymävuoteen tuijottaen. Vanhempi työntekijä on yleensä hyvin sitoutunut työhönsä, keskittyy perheensä elättämiseen – ja maksamaan asuntolainaa.

En vastusta nuorten työllistämistä, päinvastoin, heidät pitää saada työelämään oppimaan, mitä säännöllinen työnteko on. Nuorilla on kuitenkin aina mahdollisuus myös opiskella ja yrittää valita ammatti, jossa on imua. Keski-ikäistä uuteen ammattiin kouluttautuminen voi turhauttaa, jos hän jo aloittaessaan tietää, että syntymävuosi on suurin haittatekijä.

2 vastausta artikkeliin ”Nykyinen työelämä on kylmää”

  • Minusta on jotenkin ihan hullua nämä eläkekeskustelut. Olen tässä samoilla linjoilla kuin Suomessa vieraillut Arnold Schwarzenegger; ”Mitä se eläkkeelle olo on?” Itse ainakin aion jatkaa työn tekemistä niin kauan kuin elän. Kaikille tällainen elämäntyyli tietysti ei sovi mutta itse ainakin kuolisin tylsyyteen jos en tekisi töitä.

    • Kiitos kommentista. Onnellisinta varmaan on, kun voi itse valita elämäntyylinsä. Monesti olen ajatellut, kuinka paljon tietämystä ja osaamista on monella eläköityneellä, ja se hiljainen tieto jää käyttämättä.

Kommentointi on suljettu.