Terveystarkastus tuli yllätyksenä

Työterveyshuolto on toimiva järjestelmä, mutta sille saa jättää hyvästit, kun siirtyy eläkkeelle. Ellei ole pitkäaikaissairauksia, jäävät usein myös terveystarkastukset väliin. Yllätys olikin, kun sain kutsun ikävuositarkastukseen kotikuntani terveysasemalle. Se oli monipuolinen, tunnin pituinen tarkastus.

Tietysti tutkittiin paino ja pituus, mutta myös mitattiin vyötärönympärys ja verenpaine. Influenssarokotus hoitui samalla käynnillä. Kun on ikää kertynyt jo paljon, yhteiskunta on kiinnostunut, miten elämä sujuu ja mitä voitaisiin tehdä mahdollisten puutteiden korjaamiseksi.

Sain tehdä terveydenhoitajalle selkoa yksityiskohtaisesti paitsi yleisesti voinnistani, myös esimerkiksi ruokailusta, liikunnasta ja kodinhoidosta. Minulta esimerkiksi kysyttiin, syönkö yhden lämpimän aterian päivässä, laitanko itse ruokaa, käynkö itse kaupassa ja tarkistettiin, onko painoni pudonnut kolmen viime kuukauden aikana. Piti selvittää, pesenkö itse ikkunat, imuroinko kotona ja pystynkö tekemään itse pienet kodin korjaustyöt. Onneksi vielä on voimia riittänyt isompiinkin kotitöihin, kun esimerkiksi pihatöitä taas tänä syksynä on riittänyt moneksi päiväksi. Nyt piha on sentään jo siisti, ja lumi saa tulla.

Mielenkiintoinen pohdittava olivat myös sosiaaliset suhteet. Minulta kysyttiin, montako ihmistä on, joilta voin tarvittaessa pyytää apua. Työelämässä päivittäiset sosiaaliset suhteet tuntuvat toisinaan liiankin runsailta, kun vielä lasketaan mukaan kotiväki ja harrastuskaverit. Ikääntyessä moni jää yksin, ja siksipä kysyttiin myös, kuinka usein on toisten tapaamisia tai yhteydenpitoa puhelimitse. Yksinäisyys tuntuu olevan nykyään yleisempää kuin ennen, varmaan siksikin on tärkeä kartoittaa jokaisen tilanne.

Kerroin terveydenhoitajalle, että olen huomannut kuuloni heikentyneen. Niinpä minulle tehtiin samantien kuulokoe, jonka tulos oli sikäli hyvä, ettei toistaiseksi tarvitse ryhtyä mihinkään toimiin. Muistista ja nukkumisestakin keskusteltiin. Sen sijaan ei kysytty, miten pidän yllä lihaskuntoani, vaikka liikunnasta yleensä kysyttiin. Lihaskunto näet heikkenee vuosi vuodelta, ellei tee mitään lihaskunnon ylläpitämiseksi. Ehkä siksi voisi tähdentää tällaista jokaiselle tärkeää asiaa.

Hyvältä myös tuntui, että sovittiin tietyistä laboratoriokokeista, joiden tulokset kuulen myöhemmin. Silloin otan samalla myös pneumokokkirokotuksen, joka ehkäisee muiden muassa hengitystiesairauksilta, esimerkiksi keuhkokuumeelta. Pneumokokkirokotusta voi suositella yli 65-vuotiaille. Se täytyy itse maksaa, ja rokotteen saa vain lääkärin lähetteellä. Tämä rokotus kuuluu nykyään lasten rokotusohjelmaan.

Ehkä vastaavan terveystarkastuksen voi saada ilman tällaista kutsuakin, varsinkin, jos edellisestä tarkastuksesta on vuosia. Varma en tosin voi olla.

Artikkelikuva: Verenpainetta on hyvä tarkkailla myös kotioloissa.