Tervetuloa syksy!

Syksy on aina ollut mielestäni hieno vuodenaika. Se on monen uuden asian aloitus, tietty murroskohta. Ympärillä oleva luonto muuttaa väriään, ilma on raikasta ja kuitenkin vielä valoa ja lämpöä riittää. On myös sadonkorjuun aika. Ruokapöytään saa vaivattomasti tuoretta ja maistuvaa syötävää, erityisesti lähiruokaa.

Syksy tuo aina mieleen tietyt tuoksut. Aikoinaan monta vuotta kuljin kouluun torin ohi, ja sieltä tulvinut omenoitten ja muiden tuoretuotteiden tuoksumeri on jäänyt vahvaksi hajumuistoksi mieleeni. Muutenkin hyvät hajumuistot on helppo palauttaa mieleen ja päästä näin helposti vaikka vuosikymmenten takaiseen tunnelmaan.

Paitsi koulut myös esimerkiksi kansalaisopistot aloittavat lukuvuotensa näin syksyllä. Joku saattaa erehtyä innoissaan ilmoittautumaan usealle kurssille, kun tarjonta on niin houkuttelevaa ja monipuolista. Innostus saattaa olla tipotiessään  muutaman viikon jälkeen ja jäljellä on vain pettymys. Samoin moni astelee kuntosalille päättäväisesti ja aloittaa rankan treenauksen syksyn innoittamana. Kukaan ei kestä sellaista noin ykskaks aloitettuna, vaan treenit pitää aloittaa aika pienestä. Hyviä tuloksia saa vain pitkäjänteisellä tekemisellä.

Vuodenajat vaikuttavat myös mielialaan, mutta vaikutukset eivät jääkään siihen. Ällistyttävästi syksyllä on vaikutusta myös kognitiivisiin kykyihin. Helsingin Sanomat kertoi PLoS Medicine -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan yli 60-vuotiaiden kognitiiviset taidot ovat huipussaan kesän lopussa, syyspäiväntasauksen lähestyessä. Tänä vuonna syyspäiväntasaus on 23. syyskuuta.

Vuodenkierron vaikutus henkilön suoriutumiseen älyllisiä kykyjä mittaavissa testeissä oli selvästi havaittavissa. Yli 60-vuotiaita koehenkilöitä oli tutkimuksessa mukana 3 353. Tässä Toronton yliopiston toteuttamassa tutkimuksessa oli terveiden lisäksi mukana dementiaa ja Alzheimeria sairastavia henkilöitä.

Koetulosten mukaan sama henkilö saattaisi alkusyksyllä vaikuttaa viisikin vuotta nuoremmalta kuin muina vuodenaikoina. Tutkijat ottivat huomioon myös mahdollisen masennuksen, levon määrän sekä liikunnan, mutta vuodenaikojen vaikutus nousi vahvimmaksi selittäjäksi muutokselle. Sen sijaan opiskelijoille tehdyissä tutkimuksissa ei havaittu samanlaisia vaikutuksia testituloksiin, vaikkakin aivoalueissa näkyi aktivointia eri tavalla vuodenkierron aikana. Nuorten tarkkaavaisuus parani testeissä kesällä, syksyllä taas muisti.

Artikkelikuva: Omenapuut ovat tänä vuonna tuottaneet satoa ylenmäärin.