Terveellinen mysli aamun iloksi

Syö aamulla kuin ruhtinas ja illalla kuin keppikerjäläinen, annettiin joskus ohjeeksi jokapäiväiseen ruokailuun.
Nykyään suositellaan syömistä kolmen, neljän tunnin välein, mutta ainakin minä olen vanhemman ohjeen kannalla.
Runsas aamiainen puuroineen, jogurtteineen ja marjoineen on hyvä päivän aloitus. Illalla taas riittää kupillinen teetä ja mahdollisesti hedelmä, eikä koskaan ole tarvinnut nälkää tuntien päätään tyynyyn kallistaa. Yksi sopii yhdelle, toinen toiselle on kuitenkin yksinkertainen totuus tässäkin asiassa.
Aamun jogurtin kanssa nautin omatekoista mysliä. Yhtä hyvin sen voi sekoittaa puuroon tai rahkaan, jos kammoaa jogurteissa yleistä lisäsokeria.
Olen yrittänyt etsiä jogurteista mahdollisimman vähän hiilihydraatteja sisältäviä laatuja, mutta valikoimat ovat melko sokerisia.
Jopa Bulgarian jogurtissa on hämmästyttävän paljon sokeria. Ihmiset totutetaan syömään makeaa eikä edes uskalleta tarjota tuotetta ilman makeutta.
Omatekoisen myslin reseptin olen saanut ystävältäni Marjatalta, joka on sen napannut jostakin lehdestä ja tehnyt siitä vielä oman muunnelmansa. Variaatioita voi rakennella jokainen makunsa mukaan lisäämällä vaikka kuivattuja marjoja tai hedelmiä.
Tässä on kuitenkin tarjolla pohjaratkaisu. Syön joka aamu kolme ruokalusikallista tätä herkkua. Uutta täytyy tehdä heti, kun säilytysrasian pohja häämöttää.

Optimized-IMG_0352

Marjatan mysli

  • 5 dl kaurahiutaleita (luomu)
  • 5 dl ruishiutaleita (luomu)
  • 2 dl auringonkukan siemeniä
  • 1 dl kurpitsan siemeniä
  • 1 dl pellavansiemenrouhetta
  • 1 dl seesaminsiemeniä
  • 1 dl pieneksi hakattua saksanpähkinää
  • 1 dl ruokaöljyä

Ruokaöljynä olen käyttänyt rypsiöljyä (luomu). Siihen sekoitetaan 3 rkl juoksevaa hunajaa.
Öljyä ja hunajaa lämmitetään yhdessä jonkin verran ja kaadetaan ensin mainittujen aineiden sekaan. Koko satsi laitetaan uunipellille (15 min, 175 astetta). Sekoitetaan kerran puolivälissä.
Varo, ettei käristy liikaa! Uunista oton jälkeen joukkoon sekoitetaan 1- 1 1/2 dl rusinoita.
Mysliä säilytetään esimerkiksi isossa lasipurkissa vähän viileässä ja pimeässä, jos mahdollista.
Hyvää jogurtin tai vaikkapa maidon kanssa.