Taidetta katsellaan nyt virtuaalisesti

Pääsiäinen otetaan vastaan poikkeusoloissa. Paitsi tapaamisrajoitukset myös Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta muuttaa perinteisiä pääsiäisen viettotapoja monessa perheessä. Sopeutuminen on nykyään päivän sana. Jokaisen on hyvä pitää yllä toivoa normaaliin elämään palaamisesta. Onneksi aurinkoiset ilmat ja kesän odotus helpottavat odotusta.

Kulttuurielämyksistä voi nykyään nauttia vain etänä, mutta siihen onkin sitten toisaalta monenlaisia mahdollisuuksia. Konsertteja striimataan, ja monet näyttelyt ovat siirtyneet netin kautta katsottaviksi. Yleisradio lähettää pitkänäperjantaina Johannes-passion. Se on kuultavana suorana lähetyksenä Yle Radio 1-kanavalla ja Yle Areenassa kello 19.02.

Museoihin pääsee kurkistamaan nettiyhteyksien kautta. Esimerkiksi Ateneum on yhdessä Apu-lehden kanssa koonnut verkkoon 11 tunnetun taideteoksen koosteen nimeltä Taiteen kanssa et ole yksin. Kimmo Ohtonen kohtaa siinä ihmisiä, jotka kertovat kokemuksiaan tärkeistä teoksista ja yksinäisyydestä. Kertomassa ovat syrjäytymistä kokenut Erhan Dahler, museovalvoja Liisa Mustakallio, kirjailija Eve Hietamies ja näyttelijä Kati Outinen. Teoskokonaisuuteen voi tutustua myös sivustolla kansallisgalleria.fi. Koosteesta voi halutessaan helposti katsoa vain osan.

Kiasman sivustolla on esimerkiksi Online Art -kokoelma ja muutakin nähtävää. Muilta osin sivustoa vielä täydennetään.

Amos Rexin sivustolla voi tutustua menneisiin ja tuleviin näyttelyihin.

Nämä ovat vain muutamia poimintoja, ja muillakin museoilla on virtuaalikierroksia tai muuta materiaalia nähtävänä.

Taidemaailman klassikoihin pääsee tutustumaan Youtube-kanavalla taidehistorioitsija, tietokirjailija Liisa Väisäsen opastuksella. Hän on tehnyt kanavalle useiden teosten lyhyitä esittelyjä. Näitä videoita voisivat hyvin käyttää esimerkiksi opettajat apunaan. Videot löytää helposti, kun kirjoittaa Youtube-kanavalle hakukenttään Liisa Vaisanen.

Esimerkiksi yksi tuore esittely on Michelangelon teoksesta Aatamin luominen. Tämä ikoninen teos on osa Vatikaanissa olevan Sikstiiniläiskappelin kattofreskoa. Teos on syntynyt vuonna 1511. Liisa Väisänen on juuri lisännyt kanavalle erityisesti opetustarkoituksiin esityksen Katolisen kirkon arkkitehtuurista ja esineistöstä.

Näin poikkeusoloissa tulevat mieleen monet aikaisemmat pääsiäiset. Pääsiäisaikaan kuuluu Via Crucis, Ristin tie. Esimerkiksi Italiassa esitetään kärsimysnäytelmästä monilla paikkakunnilla toteutuksia.

Olen kahdesti ollut pääsiäisaikaan Italiassa, viimeksi viisi vuotta sitten Romagnano Sesiassa Piemontessa. Tämä pieni kaupunki kokoaa joka vuosi vapaaehtoisvoimin Jeesuksen kärsimysnäytelmän, jonka esittäminen on toteutettu niin, että yleisö siirtyy tapahtumapaikalta toiselle. Mukana on kulkue, joka historiallisine henkilöineen juhlistaa tapahtumia (kuva). Tänä vuonna tämä perinne on varmaankin katkennut, sillä alue on Pohjois-Italiassa. Myös Helsingissä vuosittain toteutettu Via Crucis on peruutettu näissä oloissa.