Taidetta ja tuhotyön jälkiä

Viikon New Yorkin -reissuun lokakuussa sisältyi myös museokäyntejä. Kaikki olivat antoisia omassa kategoriassaan. Paras mieli jäi silti ehdottomasti käynnistä Metropolitan-taidemuseossa, Metissä, johon ei monen tunnin vierailullakaan voinut tutustua kuin osittain. Välillä täytyi käydä syömässäkin, sillä muuten ei olisi jaksanut ahmia taidetta.

Jo sisääntulo ja lipun ostaminen oli tapaus sinänsä. Hintalistasta näimme, että senioriliput maksavat 15 dollaria. Kassa kuitenkin kysyi minulta, paljonko haluan maksaa. Sanoin viisi dollaria, ja niin sain haluamallani hinnalla lipun. En vieläkään tiedä, oliko jokin kampanja menossa vai ei.

Alvar Aaltoakin on esillä Metropolitan-taidemuseossa.
Alvar Aaltoakin on esillä Metropolitan-taidemuseossa.

Yritimme valita katsottavat salit oman mielenkiintomme mukaan, ja kiersimme niitä niin kauan kuin jaksoimme. Mieleen jäivät parhaiten upeat Picasson, van Goghin, Cézannen, Chagallin ja Mirón työt. Olipa siellä joukossa Alvar Aallon tuttu tuoli. Yhden päivän käynnillä voi tietysti nähdä vain murto-osan, sillä museon kokoelmissa on yli kaksi miljoonaa taideteosta.

Museon rakennus sinänsä on näkemisen arvoinen. Se sijaitsee Keski-Manhattanilla Keskuspuiston itälaidalla. Lähellä sijaitsevaan Guggenheimin museoon emme sen sijaan päässeet, sillä se oli sinä päivänä suljettu yleisöltä ilmeisesti näyttelyn vaihtumisen takia.

Aivan oma kiinnostavuutensa oli taas 911Memorial-museolla ja viereisellä muistoalueella. Valtava Freedom Tower on sinne jo noussut, mutta lähialue oli vielä rakennustelineitä täynnä. Kaksoistornien sijaintipaikalle on tehty vesialtaat, joita kiertää uhrien kaiverretut nimet sisältävä reunus. Altaisiin virtaa vettä putouksen tavoin joka reunalta.

Tähänkin museoon meno oli oma lukunsa. Liput olimme ostaneet jo kotona netin kautta, mutta sisään mentiin samanlaisen turvaportin kautta kuin lentoasemilla. Lisäksi kädet piti vielä nostaa ylös. Repussani oli puolikas pullo appelsiinimehua. Se piti joko heittää roskiin tai juoda, vettä sen sijaan olisi saanut tuoda museoon asti.

Maanalaisiin tiloihin valmistui viime vuonna museo, joka on niin monipuolisesti kaksoistornien tuhoa esittelevä kuin kuvitella saattaa. Siellä on otettu huomioon terrori-iskun kaikki puolet.

Esimerkiksi videot, ääninäytteet, tuhoutuneista torneista jääneet kappaleet, valokuvat, tekstiilityöt, pelastustöissä vaurioituneet paloautot ja uhrien mustuneet henkilödokumentit ovat kaikki siellä muistuttamassa kaksoistornien tuhosta. Mukana oli esimerkiksi nokeentunut ja vääntynyt polkupyöräteline, jossa oli vaurioituneita polkupyöriä. Myös tekijät taustoineen on esitelty.