Taide-elämykset voivat sairastuttaa

Stendhalin syndrooman tuntee moni ainakin nimeltä. Ehkä se ei näinä vuosina ole enää niin esilläkään kuin vuosikymmeniä sitten. Ilmiön alkuperästä tiedetään sen verran, että ranskalainen kirjailija Stendhal (oikealta nimeltään Henri Beyle) sai Firenzessä vuonna 18oo-luvun alussa vakavan heikotuskohtauksen kesken kaupungin taideaarteisiin tutustumisen.

Vielä nykyäänkin saattaa joku joutua sekavaan tilaan lukuisista taide-elämyksistä, joita Firenze tarjoaa. Ymmärrän näin käyvän, jos matkailija yrittää tutustua lyhyessä ajassa kaikkeen mahdolliseen. Odotukset ovat monesti olleet liian suuret, ja siinä menee helposti pää pyörälle.

Asuin vuosia sitten syksyn Firenzessä ja tutustuin viikonloppuisin kaupungin taideaarteisiin. En siltikään pystynyt näkemään kaikkea. Jo pelkästään Uffizin gallerian taidekokoelma on niin mahtava, että siihen ei tutustuta lyhyessä ajassa.

Minulle oudompi on Jerusalemin syndrooma, josta kerrotaan Joel Haahtelan uusimmassa pienoisromaanissa Jaakobin portaat. Haahtela kertoo tarinan kahdesta veljeksestä. Helsinkiin tulee tieto, että isoveli on joutunut Jerusalemissa psykiatriseen hoitoon, ja hän tarvitsee saattajan päästäkseen kotiin.

Lukija pääsee Haahtelan kirjassa tutustumaan sairaalan lääkäriin Elishevaan, jonka huoneessa vallitsee rauha ja kukkien tuoksu. Helsingistä saapunut veli vajoaa rauhan tyyssijassa omiin muistoihinsa niin syvälle, että lääkärin täytyy puhutella tätä monta kertaa, ennen kuin päästään eteenpäin.

Ilja-veli potee lääkärin mukaan Jerusalemin syndroomaa, ja kyseinen sairaala oli erikoistunut hoitamaan tästä oireyhtymästä kärsiviä, tavallisimmin ulkomaalaisia. Sairaus puhkeaa, kun kaupunkiin tullaan suurin odotuksin, ja kaikki ympärillä näkymä on yksinkertaisesti vain liikaa. Pyhien paikkojen ilmapiiri kiihdyttää hermoston äärimmilleen. Usein potilailla on ollut aikaisempaa psykiatrista historiaa.

Romaani kulkee omaa ja nimenomaan omaperäistä latuaan, mukana on takaumia ja lähinnä kai hallusinaatioiksi kutsuttavia ilmiöitä. Edesmenneet äiti ja isä sekä lapsuudenkoti ilmaantuvat eri muodoissa.

Joel Haahtela on yksi mielikirjailijoistani. Olen lukenut hänen useimmat kirjansa, ehkä kaikki. Nimeäisin kuitenkin kolme tuoreinta pienoisromaania tuotannon helmiksi. Tuorein Jaakobin portaat vie lukijan kiinnostaviin maisemiin, mutta myös hengellisiin maailmoihin kuten kahdessa aikaisemmassa pienoisromaanissa Adelen kysymys ja Hengittämisen taito.

Pääkuva: Andrea Ferrari, Pexels

Firenzen tarjoamat taide-elämykset voivat saada pään pyörälle, jos turisti ahnehtii liikaa katsottavaa. Stendhalin syndrooma tunnetaan ilmiönä, jolloin elämykset saavat aikaan fyysisiä oireita.