Syksy toi tutut liikuntakuviot

Syksy on hieno vuodenaika monestakin syystä. Tänä vuonna syksy on näyttänyt parastaan ainakin upeilla ilmoilla, joskin vaihtelevat säät ovat tavallisempia syksyisin. Uuden sadon marjat, hedelmät ja juurekset ovat parhaimmillaan. Sadonkorjuukin on mukavaa puuhaa, jos siihen on mahdollisuus.

Liikunnan harrastaja kiittää, kun taas kaikki viikkotunnit alkavat. Jokainen voi koota sellaisen paletin kuin haluaa, mutta tietysti täytyy ottaa huomioon, mitä oma asuinpaikka tarjoaa. Kansalaisopistot kattavat varmaan hienosti lähes koko maassa tarjonnan. Ellei näin satu olemaan, ei kukaan kiellä kansalaisaktiivisuutta. Omaan kylään tai kaupunginosaan voi koota joukon harrastamaan jotakin joukkuelajia tai muuta liikuntaa. Porukalla liikkuminen sopii monelle paremmin kuin yksin harrastaminen.

Jos työltä tai muilta toiminnoilta vain aikaa liikenee, kannattaa tutkia tarjontaa. On ehkä hyvä myös ennakkoluulottomasti kokeilla jotakin uutta lajia. Sieltä voi tulla uusi kiinnostuksen aihe.

Omat viikoittaiset harrastukseni pääsivät jo hyvään alkuun syyskuun alussa, mutta polven kipeytyminen hidasti tahtia viikon verran. Vaiva tuntuu jo helpottavan, joten toivoakseni jumppa, pilates, kuntosali ja vesijumppa rytmittävät taas viikkoa mukavasti. Tosin golfkausi vielä jatkuu, joten siinä on sovittelemista. Kesällä kokeilin golfkierroksen jälkeen kahvakuulatuntia samana iltana, ja täytyy tunnustaa, että se meni jo ylirasituksen puolelle. Rajat tulevat vastaan kuntoilussakin, ainakin minun iässäni.

Tietysti on hyvä muistaa, ettei pelkkä liikunta pidä virkeänä, vaikka se tärkeää onkin. Siksi osallistun taas kerran viikossa italian tunnille. Toisaalta lukeminen on pysynyt harrastuksenani lapsesta asti, joten se on aivan luonnollinen osa elämää kesät, talvet. Olen myös säännöllisen epäsäännöllisesti osallistunut kerran kuussa kokoontuvaan kirjapiiriin, jossa keskustellaan osallistujien lukemasta, ennalta sovitusta teoksesta. Hyvänä puolena siinä on, että tulee luetuksi kirjoja, joita ei ehkä muuten valitsisi.