Suomalaisimman sanan metsästys

Mikä onkaan suomalaisin sana? Tämän kysymyksen esittää teoksessaan Kun sanat ei kiitä, suomalaista sanaa etsimässä suomensaksalainen lehtori Dieter Hermann Schmitz. Palataan vastaukseen myöhemmin. Sanan etsintä on hyvä kehyskertomus humoristiseen sävyyn kirjoitetussa kirjassa, joka kuuluu jo tutuksi tulleeseen kategoriaan ulkomaalaisten ihmettelyt suomalaisesta elämästä.

Kirjailija osoittautuu hyväksi tarinankertojaksi, ja hyvä tarina saa tietysti olla väritetty, mutta välillä kyllä mennään jo rimaa hipoen. Suomalaisimman sanan etsintä on sidottu tarinaan sopivasti, ja niin päästään kuvailemaan koko vuodenkierto kirjan perheen elämässä. Plussaa siitä, ettei teoksessa ryhdytä otsa rypyssä puimaan suomen kielen vaikeutta, vaan todetaan vain suomen olevan toisenlaista.

Hyvien havaintojen tekoon auttaa asioiden tarkastelu kaukaa tai niin kuin tässä teoksessa toisessa kulttuurissa varttuneena. Suomelle ominaiset pitkät yhdyssanat saavat oman huomionsa. Kirjassa mainitaan talvitapahtumatuotanto. Osataan näitä sanahirviöitä nauraa täälläkin. Omia tuoreita havaintojani ovat perhevapaauudistus ja voimisteluvälinevarasto. Ääkköset ovat vieraskielisille aina oma lukunsa. Erikoismaininnan kirjassa saa jäätelötötterö.

Suomessakin on järjestetty kyselyitä, joissa on haluttu tietää kaunein sana ja kaunein lause. Kerran on kauneimmaksi valittu lause Aja hiljaa sillalla. Kauneimmaksi sanaksi äänestettiin ainakin kerran äiti.

Schmitzin teoksessa saavat kehuja monet monikolliset tapahtuma-nimitykset: kekkerit, penkkarit, synttärit, kestit, pullakahvit, polttarit. Kaikki ovat iloisia ja juhlavia tilaisuuksia, huomautetaan kirjassa.

Mutta siihen suomalaisimpaan sanaan. Tarjolla on laidasta laitaan: jeesusteippi, tuulipukukansa, selkäsauna, puheripuli, mäyräkoira, sikahyvä, kissanpäivät, känkkäränkkä, kalsarikänni, löyly. Puhumattakaan sitten kaikista lumeen liittyvistä sanoista. Vain eskimoilla taitaa olla enemmän lumiaiheisia sanoja kuin suomalaisilla, tässä esimerkkeinä tykkylumi, loska, kohva, viti, kinos, penkka, huurre jne.

Kirjassa päädyttiin hyvin rakastettavaan lopputulokseen. Suomalaisin sana on rakkaus, kakkoseksi pääsi sauna ja kolmanneksi tuli sisu. Sauna on muuten näistä sanoista ainoa, joka on sellaisenaan hyvin monen vieraan kielen sanakirjassa. Sillä kriteerillä sauna olisi ylivoimainen voittaja.

Kuva: Luontoon liittyviä sanoja on suomen kielessä paljon, mutta erityisen runsaasti on lumeen liittyviä sanoja.