Salakavalat lisäkilot

Jokaisella on varmaan oma tarinansa syistä, jotka kerryttävät liikakiloja. Perimmäinen syy on tietysti yksinkertainen. Ihminen helposti syö enemmän kuin kuluttaa. Pahinta tässä on liikakilojen kertyminen kuin huomaamatta, salakavalasti.

Aika usein kuulee toivomuksen, että painoa olisi 4-5 kiloa vähemmän, ja monelle tuo pudotus olisikin riittävä. Puhetta laihduttamisesta riittää, mutta mieleeni tulee erään työkaverini tokaisu työpaikan kahvipöydässä: Älä puhu laihduttamisesta pulla suussa. Tästä tapauksesta on jo vuosikausia, mutta totta kuin mikä vielä tänä päivänäkin. Puheen tasolle jäävät monen laihdutusajatukset.

Kilojaan vahtivan pitää olla kuin askeleen edellä. Parasta on, jos astuu joka aamu vaa´alle. Silloin tietää, missä mennään. Pian huomaa, että paino vaihtelee aaltomaisesti, joten kerran viikossa samaan aikaan kontrollointikin on riittävää. Silloin vielä pystyy pieneenkin painonnousuun reagoimaan tarpeeksi nopeasti.

Muistan helposti parikin kohtaa, jolloin paino on lähtenyt nousemaan tahtomattani ja kuin huomaamatta. Kun lenkitin koiraa joka aamu noin kymmenen vuotta, paino pysyi hyvin kurissa. Tietysti lenkkejä tuli muulloinkin, mutta säännölliset aamulenkit olivat vastuullani, sillä lupauduin niihin ennen koiran hankintaa. Kuvittelin tekeväni aamulenkkejä myös koiran kuoltua. Haaveeksi jäi säännöllinen lenkkeily. Myös eläkkeelle jääminen kerrytti kiloja, mutta niistä kiloista olen päässyt onnellisesti eroon jo aiemmin kertomani ruokavaliomuutoksen ansiosta.

En usko erityisdieetteihin, sillä sellaisten noudattaminen vuosia vaikuttaa lähes mahdottomalta. Sen sijaan ruokavalion muokkaaminen itselle sopivaksi ja ruokamäärien tarkkailu on välttämätöntä, etteivät menetetyt kilot hiivi takaisin. On myös muistettava juoda vettä riittävästi, sekin on osa painonhallintaa.

Terveellisen ruokavalion rinnalle tarvitaan sopiva määrä liikuntaa. Jokainen ymmärtää liikkumisen tärkeyden terveydellisistä syistä. Liikunta kuitenkin myös kiinteyttää, joten siten saa häivytettyä viimeisetkin muistot pudotetuista kiloista.