Puunpoltto on taitolaji

Suomessa on rakennuksia lämmitetty puilla ties kuinka kauan, mutta nykyisin on ruvettu vasta yksityiskohtaisesti opastamaan, kuinka tulisijaa kuuluukaan käyttää. On myös tähdennetty, että puiden polttaminen tuottaa ilmaan terveydelle haitallisia hiukkasia. Jos vielä toimitaan virheellisesti, haitat niin ihmisille kuin ympäristölle lisääntyvät.

Olennaisen tärkeää on, mitä sinne pesään laitetaan. Kuiva ja puhdas puu on parasta ainesta takkaan. Puuliedessä voi käyttää kuivia ja puhtaita oksia, mutta tuhkaa niistä tulee enemmän. Pahvista ja paperista tulee myös tuhkaa paljon, joten paperia on perusteltua käyttää vain sytykkeenä. Sen sijaan maitotölkit ja muovi samoin kuin käsitelty puu kuuluvat aivan muualle kuin tulisijaan.

Kodin oma tulisijaa pitää käyttää taiten.
Kodin oma tulisijaa pitää käyttää taiten.

Viimeisin tieto on, että puhtaimmin palaa kuorittu koivu. Kun kriittisin hetki on tulen sytyttämisessä, koivuklapit kuorineen pitääkin säästää vasta toiseen pesälliseen. Tuohta voi sen sijaan käyttää sytykkeenä, johon se tietysti on mitä parhain.

Puut ladotaan tulisijaan kerroksittain ja lomittain harvakseltaan. Puupinon päälle kootaan sytyttämistä varten kasa pienistä pilkkeistä ja tuohesta tai paperista. Näin saadaan tuli syttymään nopeasti, jolloin hiukkaspäästöt ovat niukimmat. Oikean sytyttämistavan ansiosta piipusta tulee vain vaaleaa vesihöyryä, ei sankkaa savua. Sen sijaan kitulias alkupalaminen synnyttää juuri haitallisia yhdisteitä.

Toinen kriittinen kohta tulisijan käytössä on oikea hetki sulkea pellit. Moni pelkää, että lämpö karkaa harakoille ja sulkee pellit liian varhain. Asiantuntijoiden mukaan ainoa varma keino välttyä häkävaaralta on sulkea pellit vasta, kun hiillos on musta.

Häkä on hajuton tappaja. Perinteisesti moni ajattelee, että pellit voi sulkea, kun sininen liekki on kadonnut. Sellainen perinne on turvallisinta unohtaa, sillä todellisuudessa lämpöä ei paljon kulu hukkaan, vaikka odottaa hiilloksen mustumiseen asti. Näin ainakin pysyy elossa.

Tärkeää on muistaa myös häkävaroitin, mutta siihenkään ei saa liiaksi luottaa. Joskus näet kevyt häkäkaasu menee ilmavirtojen mukana ohi varoittimen, eikä hälytystä tule, vaikka syytä olisi.