Pieni kortti, iso apu, jos sairastut ulkomailla

Useimmilla matkailijoilla on ulkomaanmatkoja varten matkavakuutus. Se on tietysti tarpeellinen, mutta sen täydennykseksi kannattaa hankkia Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Sen saa maksutta jokainen Suomessa sairausvakuutettu tai jos Suomi vastaa hoidon kustannuksista. Kortin voi tilata Kelan asiointipalvelusta. Kortti pätee EU- ja Eta-maissa (Islanti, Liechtenstein, Norja) sekä Sveitsissä.

Sairaanhoitokortti täydentää matkavakuutusta, sillä se auttaa hoitoon pääsyssä, jos matkalla sairastuu äkillisesti tai joutuu tapaturmaan. Hoito annetaan oleskelumaan käytännön mukaisesti. Esimerkiksi Italiassa ei peritä mitään kustannuksia kortinhaltijalta. Sen sijaan itseään ulkomaille hoidattamaan menevälle ei tällaista etuutta ole, kyse on vain tilapäisestä oleskelusta ulkomailla. Tuskin kukaan äkillistä hoitoa ulkomailla tarvitseva ilman korttiakaan jää hoitamatta, mutta kustannusten selvittäminen on sitten toinen juttu.

Pelkän passin avulla hoidon saaminen äkillisessä tapauksessa onnistuu kylläkin Pohjoismaissa sekä ainakin toistaiseksi Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa. Näiden maiden kanssa on erikseen tehty keskinäinen sosiaaliturvasopimus.

Sairaanhoitokortti on voimassa kaksi vuotta, ja uusi kortti postitetaan ilman hakemusta kortinhaltijalle. Suomessa myönnetty kortti on kokonaan suomen- tai ruotsinkielinen, ja ensi näkemältä se tuntui oudolta. Jokainen järjestelmään kuuluva maa kuitenkin tuottaa kortin omalla virallisella kielellään. Suomalaisen kortin oikeassa reunassa on EU-symboli ja tämän keskellä FI-tunnus.

Olen saanut kortin toimivuudesta omakohtaista kokemusta. Jalkavaivan takia jouduin Italiassa turvautumaan ensiapuun, ja siellä korttia kyllä pyöritettiin kädessä, mutta hyväksyttiin sellaisenaan. Hoito oli maksutonta, eikä mitään laskua tullut jälkeenpäin. Apteekista saadut lääkkeet toki piti itse maksaa.

Olin kiertomatkalla, joten en voinut jäädä paikalliseen sairaalaan hoitoon, ja itseasiassa kortin toimivuus tuli testattua kolmessa eri paikassa. Sairaalan päivystysvastaanotto onkin juuri sellainen paikka, jossa kortti osoittaa tarpeellisuutensa. En olisi siellä halunnut ruveta setvimään matkavakuutusta ja mahdollisia kustannuksia.

Suomessa sairaanhoitokortilla ei ole käyttöä, sillä suomalaisilla on käytössään Kela-kortti.