Pienen lääketuubin tapaus

Syyllinen.
Syyllinen.
Kireä pakkasilma on mitä parhain aika sulattaa pakastin. Näin olen aina ajatellut ja ajattelen vastakin, vaikka tällä kertaa onnistuminen oli siinä ja siinä. Kun samalla ajattelin siivota myös jääkaapin, sitä tyhjentäessä ovilokerosta putosi pieni lääketuubi ja vieri jääkaappi-pakastimen alle.

Pakasteet olivat hyvässä säilytyksessä ulkona noin 25 asteen pakkasilmassa. Jääkaappi ja pakastin oli helppo puhdistaa, mutta laitteen alle vierinyt tuubi oli mennyt niin konstikkaaseen paikkaan, että sitä kurotellessani pakastimen alaritilä lähti irti. Samalla irtosi valkoinen muovihärpäke, joka säätelee kaapin hälytystilaa. Ovi työntää härpäkkeen paikoilleen, kun se on oikeassa kohdassa.

Kiukutteleva härpäke.
Kiukutteleva härpäke.
Pakkasin tavarat jääkaappiin ja pakastimeen, kun lämpötila oli oikea, mutta punainen hälytysvalo vain jäi päälle. Se antaa myös äänihälytyksen parin minuutin välein, mutta nyt sitä ei onneksi tullut. Kun lämpötila oli oikea, annoin sen olla. Seuraavana päivänä sama hälytysvalo vain vilkkui ja kääntelin epätoivoisesti muovihärpäkettä. Sen saattoi laittaa kahdella tapaa. Kaivoin käyttöohjeen ja yritin tulkita kuvasta, miten päin se pitää olla. Pienestä kuvasta ei pystynyt sitä kunnolla näkemään.

Lopulta hermoni petti ja soitin kodinkonekorjaamoon. Sieltä sain ohjeen mitata pakastimen lämpötila. Piti lähteä ostamaan lämpömittari, jonka voi laittaa pakastimeen, vaikka pakastimen ulkomittari kyllä kertoi lämpötilan olevan normaali -18. En vain voinut heti lähteä, kun takassa paloi tuli, ja se täytyi ensin odottaa hiillokseen asti. Sitä paitsi oli perjantai ja iltapäivä, joten aika kuumottava ajatus oli, kun tiesin, että tuskin ennen viikonloppua tulisi korjaajaa. Olin myös varma, että vika on härpäkkeessä, mutta en vain voinut asialle mitään.

Sain pakastimeen mittarin ja sijoitin sen keskihyllylle. Lämpötila oli lähes -20, sillä olin välillä kokeillut jo hädissäni pikapakastusta. Soitin toiseen korjaamoon. Siellä sain puhelimeen asentajan, joka heti ymmärsi pulmani. Hän sanoi, että alaritilää pitää nostaa kevyesti ylöspäin, jolloin se vasta on oikealla paikallaan. Puhelin korvalla tein niin kuin asentaja neuvoi, ja punainen valo sammui saman tien. En kuulemma ole suinkaan ainoa, joka on tarvinnut vanhan pakastimensa käyttöön samaa neuvoa. Iloisesti hän toivotti hyvää viikonloppua.

Mitä tästä opimmekaan? Ainakin sen, että etäkorjauskin voi onnistua. Olemmehan me jo tottuneet, että lääkäri tai sairaanhoitaja antaa puhelimessa hoito-ohjeita, miksei sitten kodinkoneasentaja. Joka tapauksessa ainakin seuraavalla kerran tiedän, minkä korjaajan puoleen käännyn.