Partacollie lemmikkinä jo toisessa polvessa

Kun perheeseen astelee koiranpentu, se tietää monenlaista muutosta. Osa muutoksista voi tulla uusille koiranomistajille yllätyksenä. Joskus yllätykset voivat olla myös ikäviä, esimerkiksi jos joku perheenjäsenistä on allerginen koirille, eikä sitä ole etukäteen tiedetty.

Koira on yhteiskunnan taloudelle isompi vaikuttaja kuin aina ajatellaankaan. Koiran tai koirien takia on vaihdettu niin autoa kuin asuntoa.

Myös nykypäivän koiratarviketarjonta on huimaa. Kun itselläni yli 30 vuotta sitten oli perheessä koira, se tarvitsi vain pannan, hihnan, puruluita ja leluja. Niin vaatimattomin varustein tuskin monikaan lemmikki enää elelee.

Partacollien pentu Blanca sadeviitassaan
Partacollien pentu Blanca sadeviitassaan

Koirille on tarjolla myös erilaisia vaatteita, joiden välttämättömyyden voi myös kyseenalaistaa. Tässä asiassa minun täytyy kuitenkin vähän antaa periksi, sillä tyttäreni koiralle on hankittu sadeviitta, ja se on pitkäkarvaiselle otukselle kätevä. Pakko tunnustaa.

Tyttäreni seitsemän kuukauden ikäinen koiranpentu edustaa nyt perheemme toisen polven partacollieita, vaikka koirat ovat aivan eri syntyä ja sukua. Ne ovat muutenkin aivan erilaisia. Jo vuosikymmeniä sitten kuollut partacollie Reinasofia, kutsumanimeltään Sohvi, oli pehmeämpi luonteeltaan ja helppo kasvattaa.

Pentupartis Blanca on Sohvin tavoin hyvä oppimaan, mutta osaa olla myös jääräpää.

Tosin tähän kaunottareen olen voinut tutustua vain tämän lyhyillä vierailukäynneillä, mutta energinen ja riehakas Bee on jo näyttänyt luonteensa.

Huonekalujen jalat täytyi suojata ennen vierailua, sillä pentu kaluaisi niitä mieluusti terävillä hampaillaan. Nyt täytyy vain odottaa, että aikuistuminen tuo järkeä ja tottelevaisuutta. Pennulla on nyt uhmakas mörkökausi, jota ihmislapsella kai vastaa parhaiten teini-iän uhma.

Blanca on sosiaalinen karvahessu, joka haluaisi vain jakaa pusuja niin toisille koirille kuin ihmisille. Myös paini lajitoverien kanssa koirapuistossa maistuu.

Partacollie Blanca 7 kk syksyisissä puistomaisemissa
Partacollie Blanca 7 kk syksyisissä puistomaisemissa

Pentuna se keräsi ihailijoita lenkeillä välillä kiusaksi asti, mutta onneksi nykyään fanitus on hieman laatunut. Pian olisi käynyt samoin kuin entiselle koiralle, joka luuli nimensä olevan Ihana, kun sanaa toisteltiin sen kuullen niin usein. Blancakin näytti pentuna söpöltä otukselta, joka on päässyt karkuun lelukaupan hyllyltä.

Pandemian aikana yhä useampi on halunnut ottaa itselleen koiran lemmikiksi. Täytyy vain toivoa, ettei yhdellekään lemmikille käy niin sanotut kesäkissat.

Koiria kai harvemmin silti jätetään luontoon omilleen, mutta ilmoitukset pitovaikeuksien takia myytävistä koirista kertovat karua kieltä. Koiran kasvatus on pitkäjänteistä työtä, ja se edellyttää myös johdonmukaisuutta.

Lenkille koira pitää viedä säännöllisesti satoi tai paistoi, oli joulu tai juhannus. Olisi tietysti hyvä, jos koiralle olisi varalle väliaikainen sijoituspaikka tarpeen tullen.

Artikkelin pääkuva: Äiti, tytär ja partacollien pentu noin 40 vuotta sitten, kesällä otetussa kuvassa samat henkilöt ja uusi partacollie. Kuvauspaikka on sama.

Blancaa voi seurata myös Instagramissa: https://www.instagram.com/hi.i.am.blanca/