Parannetaan maailmaa syömälläkin

Miksi syömisestä on tullut niin vaikeaa? parahti joku hiljattain. Kyseessä ei ollut kukaan syömishäiriöinen vaan ihan tavallinen ruoankuluttaja. Ohjeita kulloinkin oikeaksi nimettyyn ruokavalioon on toden totta monia ja toisistaan jopa toisensa kumoavia. Ovat kyllä syöjätkin hyvin erilaisia, joten jokainen joutuu muovaamaan itselleen sopivan ruokavalion ja ruokailurytmin. Lisään vielä tähän soppaan yhden tekijän, nimittäin vähäpäästöisen ruoan.

Artikkelikuvaan olen koonnut ihan tavallisesta ruokakaupasta hedelmäkokoelman, joka sekin on ainakin minulle aika tavanomainen. Banaanit ovat luomua, mutta ne ovat Perusta. Meloni on matkustanut ruokakauppaan Brasiliasta. Muut hedelmät ovat sen sijaan onneksi eurooppalaisia. Päärynät ovat Hollannista, kiivit Italiasta  ja vain omenat Suomesta. Lisäksi ostin Espanjasta tuotettuja rypäleitä. Tämäkin otos on vain murto-osa kaupan tarjonnasta,  ja esillä on hyvin eksoottisiakin hedelmiä. Ehkä meille riittäisi nykyistä suppeampikin tarjonta.

Hiilijalanjälkeni kasvaa pelkästään näiden hedelmäostosten takia, vaikka niiden syöminen vie useita päiviä. Hedelmät ovat suositeltavaa syötävää, mutta arveluttavaa on, että niitä pitää rahdata maapallon toiselta puolelta. Niinpä luomubanaanit ovat terveellisiä, mutta ilmastollisesti kyseenalaisia kaukaa kuljetettuina. Eurooppalaiset hedelmät ovat EU:n sisämarkkinoilta, kuljetusmatkaa niillekin silti tulee.

Jos haluaa syödä terveellistä, mutta vähäpäästöistä ruokaa on valittava lähiruoka. Talvella hedelmäostokset saa silloin unohtaa melkein kokonaan ja korvata ne pakastemarjoilla ja juureksilla. Ne ovat oman maan tuotoksia. Ilmastonmuutosta torjuvassa elämässä ainakin useimmat jouluruoat ovat hyvä esimerkki. Nämä perinneruoat ovat pysyneet vuosikymmeniä suomalaisessa joulupöydässä, ja ne edustavat aikaa, jolloin ruokaketju oli voittopuolisesti kotimainen, jopa omavarainen. Vain riisipuuro ja sekahedelmäkiisseli ovat edustaneet tuontiruokia.

Yhä useampi on siirtynyt kasvispitoiseen ruokavalioon, moni jopa vegaaniksi. Omaa esimerkkiään näyttää presidentti Sauli Niinistö, joka lehtihaastattelussa on kertonut syövänsä vain kerran viikossa lihaa.

Järjettömintä on kuitenkin ruoan haaskaus. Yhden löytämäni tiedon mukaan suomalainen tuottaa vuodessa hävikkiruokaa 24 kiloa, yhteensä 125 euron edestä. Kokonaissumma on 500 miljoonaa euroa.