Painoa pois maltillisesti

Vuosi sitten päätin tehdä jotakin pikkuhiljaa lisääntyneelle elopainolleni. Ei kai minua olisi voinut oikein lihavaksi sanoa, mutta itsestäni vain alkoi tuntua, etten halua kantaa näin monta ylimääräistä kiloa. Rehellisesti sanottuna painoin enemmän kuin koskaan ennen, enkä pitänyt tilanteesta.

Koskaan en ole ollut dieettien ihailija. Karppausta kokeilin silloin, kun karppausaalto oli kovimmillaan. Siitä jäi sikäli hyvää, että lopetin perunan syönnin. Leipää tosin söin ja syön säännöllisesti. Punaista lihaa en terveyssyistä ole voinut syödä pariinkymmeneen vuoteen, joten sikälikään ei karppaus ollut minulle sopivaa.

Ruokavalioni ei siis kokenut valtavaa mullistusta, mutta muutamia muutoksia kyllä tein. Kirjoitin niistä jo aikaisemmin, mutta lyhyesti mainittuna lisäsin pähkinöitä ja avokadoa aterioini, vihannesten ja kasvisten määrä lisääntyi, juusto vaihtui 5-prosenttiseen. Aikaisemmin muut maitotuotteet olivat jo olleet vähärasvaisia tai rasvattomia. Annoskoko pieneni ja ruokailuväli lyheni.

Tärkeää lienee esimerkiksi, että saan rasvaa ja oikeanlaista rasvaa riittävästi. Vettä en edelleenkään osaa juoda tarpeeksi, sen tunnustan. Liikuntaa olen lisännyt saatuani oman kuntosaliohjelman. Muuten menen entiseen tahtiin: jumppaa, pilatesta ja vesijuoksua, kesällä golfia. Tärkeintä on kuitenkin pitää silmällä, mitä suuhunsa laittaa.

Mikä on muuttunut? Kiloja putosi ensimmäisen puolen vuoden aikana kuusi, myöhemmin vielä kaksi lisää. Vyötärö on kaventunut yllättävästi seitsemän senttiä. Kuudenkin kilon poistuma olisi riittänyt, mutta tärkeintä on kuitenkin, etteivät menetetyt kilot tule takaisin.

Hyviä puolia asiassa on enemmän kuin huonoja, joskin niitäkin on. Ylimääräinen lähtee myös kasvoista, eikä se näillä ikälukemilla ole välttämättä eduksi, mutta terveys ennen kaikkea. Vaatteita joutuu myös uusimaan, mutta askel on kepeämpi kuin ennen. Ihoni ei ole enää niin kuiva kuin aikaisemmin. Parasta on, että polveni ovat paremmassa kunnossa kuin vuosiin. Lieneekö kilojen pudotuksella jotakin tekemistä tämän kanssa?