Olympialaiset olohuoneessa

Suuria tunteita ruudun täydeltä on jo nähty yli viikon verran, kun olympialähetyksiä on tullut monesta tuutista. Raavaat miehetkin yltyvät halailemaan toisiaan ja liikuttuvat menestyksestä. Toki myös kyyneleitä nieleskeleviä, pettyneitä kilpailijoita on nähty, mutta näinhän sen tietysti kuuluu ollakin, kun kamerat kuvaavat kaiken aikaa tapahtumia. Silti joskus tuntuu turhalta, kun juuri alisuorittanutta kilpailijaa vaaditaan analysoimaan, mikä meni pieleen. Tuskin sitä aivan heti pystyy kukaan sanomaan, ja selittelyksi sanottu vielä usein tuomitaan.

Uskoisin aika monella katsojalla olevan realistiset odotukset suomalaisten menestyksestä olympialaisissa. Yhtä tai kahta mitalia lienee lupa odotella, lajeista en sano mitään. Tuttua jo aikaisemmista MM-kisoista ja olympialaisista on, että täytyy katsoa karsintoja ja alkueriä, jos haluaa jännittää suomalaisten puolesta. Finaalipaikat ovat näissä kekkereissä tiukassa mitaleista puhumattakaan. Kisat tarjoavat kuitenkin mielenkiintoista katsottavaa, vaikkei ruudussa suomalaisia esiintyisi. Lajikirjo on häkellyttävä, sillä mukana on monia lajeja, joita ei juuri muuten nähdä televisiossa.

Pian huomaa katsovansa ammuntaa, koskimelontaa tai judoa. Kaksinkamppailut ovat kiinnostavia, vaikka laji olisi oudompikin. Moni laji sopii televisiossa esitettäväksi, ja jälleen olympialaisten ohjelmaan päässyt golf on siitä hyvä esimerkki. Golfin katsominen saattaa tempaista mukaansa sellaisenkin, joka ei lajista muuten piittaa. Harrastajalle huippupelaajien pelin seuraaminen taas on opettavaista ja kehittävää.

Istuminen ja television katselu ovat huono yhdistelmä, jota ei voi suositella kenellekään pitkäaikaisena harrastuksena. Ainakin kerran tunnissa on hyvä nousta jaloittelemaan ja pieni venyttelykin on paikallaan. Onneksi kisat kestävät vain pari viikkoa, joten kenenkään terveyttä ei sinä aikana ehditä turmella.

Tosin nyt on menossa jo kolmas sohvaurheilijan maraton tänä kesänä. Ensin olivat EM-jalkapallokisat, sitten EM-yleisurheilut ja kaiken kruununa olympialaiset. Aivan uuden lisän tuo Yleisradion iso satsaus, sillä TV2 ja Fem-kanava tarjoavat katsottavaa kellon ympäri. Varmaan tosifanit jaksavat katsoa yölläkin kisalähetyksiä, mutta maltillisemmille riittävät päivälähetykset.