Olemme eläneet historiallisia aikoja

Viime vuonna yksi ystäväni totesi, että saamme elää historiallisia aikoja. Sitäpä ei ensimmäiseksi tulekaan mieleen ajatella. Totta kuitenkin on, että puolitoista vuotta sitten alkanut aikakausi jää historiaan globaalina kriisiaikana, jonka vaikutukset sai jokainen kokea, kukin tavallaan.

Pandemia on ollut epäoikeudenmukainen, enkä nyt tarkoita pelkästään sairastumista tai siltä välttymistä. Monen toimeentulo on heikentynyt tai suorastaan romahtanut, ja toisille taas on jäänyt ylimääräistä rahaa.

Se on joka tapauksessa varmaa, että vieläkään ei tiedetä, milloin voidaan sanoa viruksen hiipuneen niin vähäiseksi, ettei se enää horjuta ihmisten elämää. Ehkä voisi ajatella niin, että isorokko on hävitetty eivätkä tuberkuloosi tai poliokaan enää herätä kovin pahoja ajatuksia, sillä parannuskeinot ovat tiedossa. Niinpä covid-19 voi näin myös saada nykyistä pienemmän roolin.

Suomen nykyinen pandemiatilanne herättää monenlaisia kysymyksiä juuri siksi, että tilanne on yhä monelta osin auki. Maskin käyttö tuntuu vähentyneen, mutta kaupoissa useimmilla asiakkailla on vielä kasvosuojus.

Nyt hallitus pohtii koronapassin käyttöönottoa. Ymmärrän, että se edellyttää tartuntatautilain muutosta, mutta passiasia on ollut jo kuukausia esillä. Useissa Euroopan maissa koronapassi on ollut käytössä kesästä asti, ja sen käyttö on ollut sujuvaa. Suomen koronapassi ehkä saadaan käyttöön tällä viikolla. Muuten uhkaa käydä niin, että jonkinlainen passi on valmis käyttöön otettavaksi vasta sitten, kun seuraava pandemia iskee.

Pandemia on niin suuresti muuttanut tapoja ja tottumuksia, ettei ehkä aivan entiseen ole paluuta. Mielenkiintoista on esimerkiksi seurata, milloin taas ruvetaan kättelemään. Hyvä käsihygienia lienee joka tapauksessa tullut jäädäkseen. Työelämän uutta normaalia pohditaan monella työpaikalla, kun etätyösuositus päättyy perjantaina.

Uutena on tullut ilmi, että isoja yleisötapahtumia ehkä kartellaan. Esimerkiksi jääkiekkofanit ovat vielä odottavalla kannalla. Kun on totuttu liikkumaan vain pienissä ympyröissä ja tuttujen kesken, kynnys isoihin yleisötilaisuuksiin on vielä korkea. Ajan kanssa tähän varmaan tulee muutos, mutta taloudelliset tappiot ovat vaikeita tilanteessa, jossa jo muutenkin seilataan taloudellisesti syvällä. Ihmisten käytöstä on kuitenkin mahdotonta ennustaa.

Artikkelikuva/Frank Merino, Pexels

Mahdollisimman laajat rokotukset ovat pääsylippu ainakin normaalimpaan elämään kuin viime aikoina.