Oikeakätinen, käytä vasenta kättäsi!

Aina on hyvä muuttaa tottumuksiaan, vaikkapa valita uusi reitti entisen tilalle. Se virkistää aivotoimintaa, kun täytyykin ryhtyä pohtimaan, miten eri kautta pääsee päämääräänsä. Samaa ajatusta on siinä, että oikeakätinen yrittää käyttää vasenta kättään tai päinvastoin.

Varmasti jokainen pystyy kehittämään tämän huonomman käden toimintaa, mutta sitkeää harjoittelua se vaatii. Golfissa myös tulevat nämä vasen- ja oikeakätisyydet esiin. Tavallisesti oikeakätinen henkilö lyö vasemmalta. Niin kuin aina, tässäkin on mielenkiintoisia poikkeuksia. Esimerkiksi tunnen pelaajan, joka normaalisti lyö kuten oikeakätinen, mutta puttaa kuten vasenkätinen. Toisaalta taas hyvä yhdysvaltalainen ammattipelaaja Phil Michelson pelaa kuin vasuri, mutta kentän ulkopuolella hän on oikeakätinen.

Jumpassa olen huomannut myös mielenkiintoisen asian. Jos ohjaaja ei erikseen mainitse, kummalla jalalla jokin voimisteluliike aloitetaan, jumppaajat eivät suinkaan valitse aina samaa jalkaa. Ristiriitaisesti ohjaaja saattaakin sitten kehottaa valitsemaan vasemman jalan, sillä hän kai olettaa kaikkien aloittavan oikealla jalalla. Huomaan valitsevani usein ensiksi vasemman jalan, joten noudatan tietysti omaa järjestystäni.

Ihminen ei todellakaan ole symmetrinen, ja tuskin kukaan sellaista olettaakaan. Hämmästyttävää kuitenkin on, kuinka erilaisia esimerkiksi ihmisen kasvonpuoliskot ovat. Toisaalta niin ylä- kuin alaraajat voivat olla eripituisia. Jos ero on pieni, siitä ei tietysti koidu hankaluuksia.

Silmistä toinen on aina niin sanottu johtava silmä. Olen aina erottanut, kumpi silmäni on tällainen, ja siten esimerkiksi navigaattorin sijoittaminen sopii minulle juuri vasemman silmän puolelle. Varmaan kokemus on useimmille opettanut tämän asian, ja ainakin silmälasien käyttäjät ovat voineet laseja valitessaan kuulla asiasta.

Tv-ohjelma Akuutin verkkosivuilta löysin ohjeen, miten jokainen voi kotona tarkistaa, kumpi silmistä on johtava. Tässä lainaus: Johtavan silmän selvittäminen on helppo tehdä itsekin. Otetaan pala paperia, johon tehdään pieni reikä keskelle. Paperi otetaan suoraksi ojennettuun käteen, ja katsotaan reiän läpi johonkin tiettyyn pisteeseen muutaman metrin päässä. Sitten vuorotellen suljetaan silmät. Se, kumman ollessa kiinni tuo kiintopiste häviää, on johtava eli dominantti silmä.