Nyt poljetaan spinningpyörää

Liikunnan harrastaminen pandemian aikana on haastavampaa kuin ennen. Isoimmat ryhmäliikunnat on jouduttu tartuntavaaran takia peruuttamaan, eikä kuntosalille meno oikein houkuta. Ehkä se on liiallista varovaisuutta, mutta nämä asiat joutuu jokainen miettimään itse tykönään.

Lenkkeily on mahdollista, ja olen tehnyt päivittäin muutaman kilometrin sauvakävelylenkin metsäpoluilla, sillä polveni ei tykkää asfaltilla liikkumisesta. Polvikulumani edellyttävät vielä päivittäistä jumppahetkeä.

Olen myös löytänyt uuden kuntoilutavan. Ostin kotiin spinningpyörän, ja olen sitä lähes päivittäin polkenut. En kuitenkaan eri syistä pysty kerralla pyöräilemään kuin 15-20 minuuttia, mutta onneksi edes sen verran. Pyörällä ei ole ainakaan vielä suomalaista nimeä. Spinning tarkoittaa suomeksi muiden muassa pyöritystä ja pyörimistä. Spinningpyörässä vastusta antaa painava vauhtipyörä.

Varsinkin alkuun tunsin kilpa-ajomaisen ajoasennon väsyttävän olkavarsia, mutta pian asentoon tottuu. Pyörä on äänetön ja ketterä käyttää, ja vastuksen voi helposti säätää sopivaksi. Satula tuntui aluksi kovalta, ja nivuset olivat koetuksella, mutta nyt olen saanut sopivan pehmikkeen. Voin seuraavaksi lisätä ajoaikaa, mutta siinäkin on hyvä pitää mielessä tavallisen kuntoilijan sopiva yläraja eli 45 minuuttia. Satula ja ohjaustanko täytyy sovittaa pyöräilijälle sopivaksi.

Spinningpyörä on varmaan monelle tuttu kuntosaleista, joissa myös järjestetään spinningtunteja. Nykyään kuitenkin moni kuntoilija on kuntopyörän sijaan päätynyt ostamaan kotiin spinningpyörän, jota voi sitten käyttää haluamansa ajan ja haluamallaan tavalla. Pyörä on mekaaninen versio kuntopyörästä. Ainakaan minun käytössäni olevassa mallissa ei ole tietokonetta.

Pyörien hintahaarukka on iso, ja luonnollisesti mitä enemmän rahaa laittaa, sitä paremman laitteen tietysti saa. Käytettyjä pyöriä on kuitenkin edullisesti saatavilla.

Vastus säädetään käsin, ja pyörässä on polkimet, joihin kengät voidaan kiinnittää. Pyörä on jämäkkä, turvallinen ja helppokäyttöinen. Se sopii aika pieneen tilaan, ja siinä on myös siirtopyörät, jos haluaakin pyörälleen uuden paikan.

Nivelvaivaiselle pyöräily on hyvää, sillä istuma-asennon ansiosta polvet ja nilkat säästyvät liiallisesta kuormituksesta. Kuitenkin pyöräily tuo lihasvoimaa.

Pyöräilyn aikana kuuntelen kuulokkeilla usein musiikkia, mutta myös erilaisia puheohjelmia kuunnellessa aika kuluu mukavasti. Yle Areena tarjoaa monipuolista kuunneltavaa.

Artikkelikuva/aileino, Pixabay

Spinningpyörien malleja on monenlaisia. Tämä pyörä on kuvattu kuntosalilla.