Novellikoukussa luettiin ääneen

Kotikaupunkini kirjastossa järjestettiin lukuviikon tapahtumana Novellikoukku. Ideana oli, että halukkaat kirjaston asiakkaat tulevat lukemaan novelleja kukin vuorollaan. Mukana oli myös kirjoittajapiirin jäseniä, jotka lukivat omia kirjoituksiaan.

Näin syntyikin mielenkiintoinen yhdistelmä erilaisia kertomuksia erilaisista lähtökohdista. Kiinnostunutta väkeä oli sen verran, että samankaltaista jatkettaneen syksyllä. Vähän yli tunnin kestänyt tilaisuus piti kuulijakunnan mielenkiinnon hyvin vireillä. Kirjoittajapiirin tekstit olivat yllättävänkin vaihtelevia aihepiireiltään, yhtä kaikki mieleenjäävää kuultavaa.

Jos halusi tilaisuudessa lukea jonkun kirjailijan novellin, sen sai valita oman mieltymyksensä mukaan. Tietysti tarkoituksena myös oli tuoda tutuksi novellikirjailijoita, jotka saattavat hienosta tuotannostaan huolimatta jäädä vähemmälle huomiolle kuin tieto- tai proosakirjailijat.

Mielenkiintoinen puoli asiassa oli myös ääneen lukeminen. Harva aikuinen lukee toisille aikuisille ääneen, vaikka se tapahtumana voisi olla aivan yhtä läheinen kuin useimpien kokemuksiin kuuluva lapsille ääneen lukeminen. Meidän aikamme vaan tuntuu olevan niin kortilla, ettei muka ole tilaa tällaiselle pysähtymiselle.

Helmi Kellokummun novellien tekstit ovat elämänmakuisia.
Helmi Kellokummun novellien tekstit ovat elämänmakuisia.
Lupauduin itsekin lukijaksi tilaisuuteen ja valitsin luettavakseni Helmi Kellokummun novellin. Tämä maaliskuussa 90 vuotta täyttänyt novellisti lienee varsin vähän tunnettu. Hänen tekstinsä kuvaavat Lapin itäkairan kansan elämää hyvinkin todenmukaisen tuntuisesti ja värikkäästi. Hänelle tyypillistä on lyhyt lause, joka kuitenkin kätkee sisälleen paljon asiaa. Näin ytimekäs kielenkäyttö on ihailtavaa.

Erilaiset tapahtumat ovat viime vuosina lisääntyneet kirjastoissa samaan aikaan kuin kirjojen lainausmäärät ovat hiipumassa. Kirjastot ovat muuttumassa tapahtumapaikoiksi. Satutunteja on lapsille järjestetty iät ja ajat, mutta tarjonta on nykyään monipuolistunut. Näin kirjastot vastaavat siihen haasteeseen, jonka internet on tuonut runsaalla tieto- ja ajanvietetarjonnallaan. Toisaalta netti on helpottanut kirjastonkäyttäjän elämää monin tavoin.