Nojatuolimatkailua lukuhaasteen ehdoilla

Tuntui kuin olisin viime viikolla vieraillut saksalaisen pariskunnan luona Hampurissa. Niin elävästi kirjoittaa Stefan Moster teoksessaan Rakkaat toisilleen Ineksestä ja Danielista. Heidän elämänvaiheisiinsa oli helppo eläytyä, erityisesti kipeään haluun saada lapsi. Kuukausi toisensa jälkeen pariskunta käy klinikalla, toivoo ja pettyy.

Ines pitää pientä viinikauppaa, Daniel on suunnittelutoimistossa hyvässä työpaikassa. Kumpikin on kotoisin viinitilalta. He asuvat uudella asuntoalueella modernissa kerrostalossa, josta on hieno näköala Elbe-joelle. Siihen palataan usein kirjassa, kun asukkaat tarkkailevat isoja kontti- tai matkustajalaivoja.

Stefan Mosterin teoksiin olen tutustunut vasta tänä keväänä, ja taas kerran siitä syystä, että kirjojen lukuhaasteet johdattivat minut näille sijoille. Helmet-haasteessa on Kohta 33 Kirjassa opetetaan jokin taito, ja siihen sijoitin Stefan Mosterin kirjan Suurlähettilään vaimo. Kirjan suurlähettiläs on asemapaikassaan Helsingissä, ja hänen vaimonsa ystävystyy paikallisen kalastajan kanssa. Tämä opettaa rouvan kalastamaan. Teoksen tarina on koskettava ja teksti sujuvaa, ja siksipä halusin tutustua lisää Mosteriin. Edellä mainittu Rakkaat toisilleen meni Kohtaan 6 Kirja kertoo rakkaudesta.

Saksalainen Stefan Moster (s. 1964 Mainzissa) on kiinnostava tuttavuus. Hän on opettanut Suomen kirjallisuutta Münchenin yliopistossa ja asuu nykyään Espoossa. Moster on merkittävä suomalaisen kirjallisuuden saksantaja, joka on kääntänyt niin romaaneja, lyriikkaa kuin näytelmiä. Hän on saanut Suomen valtion kääntäjäpalkinnon vuonna 2001.

Helmet-lukuhaasteeni voi hyvin. Täyttymättä on enää 4/50 kohtaa. Kahteen on jo kirja valmiina, mutta vielä on mietinnässä kaksi kohtaa:  Kohta 21 Kirja liittyy johonkin vuodenaikaan ja Kohta 23 Kirja, jota luet ulkona. Monet täyttävät haasteita kuuntelemalla kirjoja, mutta minä olen painettujen kirjojen ystävä, joten täytyy odottaa lämpimiä aikoja päästäkseni ulos lukemaan.

Kotikaupungin kirjaston 25 haastekohdan täyttyminen on myös edistynyt hyvin, luettu 23/25. Kirjaa odottavat vielä Kohta 13 Jos minun pitäisi muuttaa pois Suomesta, haluaisin muuttaa tämän kirjan tapahtumapaikkamaahan ja Kohta 21 Klassikkoteos. Klassikkoteoksen olen jo varannut, se on Albert Camus: Sivullinen.

Tähän mennessä olen lukenut 80 kirjaa, joten muutama on sellainen, jota en ole pystynyt sijoittamaan mihinkään, vielä tyhjään haastekohtaan. Yksi tällainen on Enni Mustosen Näkijä, jolle ei ole enää sopivaa kohtaa. Sain kirjan onnekkaasti pikalainana, seutukirjaston jonotuslistalla yli 600 ihmistä jonottaa tätä kirjaa. Kirja vei taas Hollywoodiin, joka juuri oli vahvasti esillä äskettäin lukemassani Ismo Leikolan kirjassa.

Näkijä kuuluu jo 9-osaiseksi kasvaneeseen sarjaan Syrjästäkatsojan tarinoita. Ensimmäisten kirjojen päähenkilö Ida Eriksson viettää tuoreimman kirjan lopussa 80-vuotispäiviään. Kirjasarjan idea on mainio. Ensimmäisissä kirjoissa Ida on nuorena niin Sakari Topeliuksen, Jean Sibeliuksen kuin Albert Edelfeltin talossa pikkupiikana ja taloudenhoitajana. Pientä notkahdusta on sarjassa, mutta tässä tuoreimmassa teoksessa kirjailija on hyvässä vedossa.

Artikkelikuva/Manfred Stockhusen, Pexels

Elbe on Keski-Eurooopan suurimpia jokia. Sen jokisuualueella makea vesi sekoittuu suolaisen meriveden kanssa murtovedeksi. Elbe-joella on vahva osansa kirjassa Rakkaat toisilleen.