No niin, sanoo suomalainen presidenttiä myöten

No niin. Tällä tutulla sanaparilla lähestyi uudelleen tasavallan presidentiksi valittu Sauli Niinistö mediaväkeä, jonka eteen hän asteli tiedotustilaisuuteen Mäntyniemessä. Mikäpä sen suomalaisempi aloitus. Suomessa olleet ulkomaiset vaihto-opiskelijat ovat todenneet, että tämä on suomen kielen yleisin ilmaus. Jopa joku on innostuneena kertonut osaavansa jo suomea. Kun sitten on kysytty, mitä hän osaa, vastaukseksi on saatu juuri tämä sanapari. Emme ehkä itse edes huomaa tätä asiaa, mutta totta se lienee. Parempi se ilmaisuna on ainakin kuin esimerkiksi tota, tota -hokema, jota valitettavasti kuulee joskus haastateltavan viljelevän radiossa tai televisiossa.

Italiassa no niin -sanaparia ehkä kuvaa ecco-sana (kas tässä, tässä on), ruotsissa varmaan jasså ja englannissa well, well. Tuollaisia sidesanoja tarvitaan jokaisessa kielessä ja yhteisössä. Se antaa aikaa ajatusten kokoamiseen, tuskin ärsyttää eikä voi aiheuttaa kenellekään mitään pahaa.

Niin-sana yksinään on yllättävän yleinen suomen kielessä, ja Suomen kielen perussanakirjakin tarjoaa sille sivun verran tilaa. Ykkösmerkityksenä kerrotaan, että niin-sanaa käytetään viittaamassa edellä sanottuun  tai heti jäljessä ilmaistavaan: sillä tavalla, lailla, tavoin, keinoin, siihen tapaan, siten. Kun eteen siis tulee no-sana, se on helppo ymmärtää ja tulkita. Suuren vaalivoiton jälkeen joku voisi käyttää vaikkapa tunnettua sanontaa Veni, vidi, vici (Tulin, näin, voitin), mutta suomalaiseen jäyhään ja rauhalliseen tapaan se ei istu ollenkaan.

No niin, pieni loppukevennys aivan toisesta aiheesta lienee tarpeen. Juha Hurme kertoi palkitussa Niemi-teoksessaan muun muassa, miten näkökulman vaihdos on terveellistä. Tunnemme hyvin sanonnan Aikainen lintu madon nappaa, mutta kuinka moni ajattelee tässä madon asemaa.

Artikkelikuva: Juhlallisessa virkaanastujaistilaisuudessa toimittiin protokollan mukaan. Sen sijaan epävirallisemmassa tiedotustilaisuudessa heti vaalien jälkeen presidentti turvautui tilaisuuden aluksi tuttuun sanapariin.