Näkökulmia pakolaisuudesta

Maahanmuuttajat ovat keskuudessamme, haluamme tai emme. Se näkyy myös mediassa eri tavoin ja hyvä on, että näkyy. Näin ehkä tilanteesta tulee silmiämme avaava, entistä tutumpi tai jopa ymmärrettävämpi asia. Suomalaisia on aikoinaan muuttanut paremman elämän toivossa Pohjois-Amerikkaan, Australiaan ja Ruotsiin. Nyt eri syistä muuttovirta on muuttunut niin, että Afrikan maista paetaan milloin sotaa, milloin köyhyyttä Eurooppaan. Tietysti myös Euroopan kantokyky tulee jossakin kohtaa vastaan.

– Meri ei ole tie, sanoi Afrikasta sisällissotaa paennut ja Libyan kurjat vankilaolot kokenut mies televisio-dokumentissa Fuocoammare – tuli merellä. Hän onnistui pääsemään hengissä vaarallisen merimatkan Välimeren yli Italiaan Lampedusan saarelle. Samassa ohjelmassa nähtiin italialainen lääkäri, jonka koko olemus kieli empatiasta mutta samalla syvästä väsymyksestä. Hän sanoi tuttaviensa kuvittelen hänen jo tottuneen kohtaamaan mitä kurjimpia kohtaloita kokeneita ihmisiä. Näin ei kuitenkaan ole. – Kuinka voisin olla mitään tuntematta, kun joudun tekemään ruumiinavauksen naiselle, jonka vastasyntynyt on vielä napanuoralla kiinni äidissään? hän sanoi lohduttomana. Koskettavan dokumentin voi vielä nähdä Yle Areenassa.

Omia kokemuksiaan pakolaisleireistä ja sotatoimialueista kertoi yleisötilaisuudessa Ylen ulkomaantoimittajana tutuksi tullut Pauli Lahti. Hän tähdensi puhuvansa vain omia mielipiteitään eikä edustavansa mitenkään Yleisradion kantaa.

– Oman kodin jättämisen kynnys on korkea, hän korosti ja toivoi pakolaisia ajateltavan yksilöinä, ei minään uskontokunnan tai muun isomman joukon edustajina. Pakolaisaalto vuonna 2015 oli hänen mukaansa testi meidän maanosallemme, ja me hävisimme sen surkeasti. Turkin kanssa tehdyllä sopimuksella Eurooppa tekopyhästi siivosi ongelmat pois silmistä.

Pauli Lahti myös kertoi työmatkoistaan riskialueilla Afganistanissa tai Israelin ja Libanonin rajamailla.

– Vaikka vieraissa maissa on oltava varuillaan, siellä myös tuntee elävänsä täysillä, kaikki aistit herkkinä, hän sanoi.

Länsimainen ajattelu pitäisi unohtaa näissä maissa. Jo pelkästään ajantaju on erilainen. Kun länsimainen sotilas luottaa kelloon, taliban-taistelija kokee, että hänellä on kaikki aika puolellaan. Niinpä esimerkiksi johonkin vierailuun saattaa vierähtää kuukausia. Kiire jää myös taakse, kun tulee rukouksen aika.

Kuva: Italialaisdokumentin lehtiarvostelun otsikko kertoo paljon. Lampedusan asukkaille meritse tulevat pakolaiset ovat arkipäivää. Dokumentti kertoo myös saaren asukkaista, muiden muassa 12-vuotiaasta Samuelestä. Sama lääkäri hoitaa niin Samueleä kuin pakomatkasta nääntyneitä afrikkalaisia.