Mrs. K:n uskomaton ja uhmakas elämä

New York kätkee sisäänsä tuhansia ja tuhansia erikoisia elämäntarinoita, se tiedetään. Silti ainakin suomalaisittain ajateltuna hyvin erikoinen on Mrs. K:n eli ravintoloitsija Tyyni Kalervon elämä New Yorkissa. Teemu Luukka on kirjoittanut kansien väliin tämän tarinan hyvin monipuolisesti ja seikkaperäisesti.

Tyyni Kalervo tunnettiin Mrs. K:na varsinkin viimeisinä vuosina, jolloin hänen baarinsa asiakaskunta oli jo muuttunut monikansalliseksi. Baaritiskin takana hän oli vielä yli 90-vuotiaana. New Yorkin uhmatar -nimistä teosta lukiessa jää vain ihmettelemään, millaisen uran ja elämän Suomesta 1920-luvun alussa lähtenyt Tyyni-rouva loi.

New Yorkin faneille teoksessa on vielä aimo annos tietoa ikonisesta metropolista. Näin tästä maailman pääkaupungista tulee myös kirjan toinen päähenkilö, mutta kaikki tieto on sijoitettu kirjaan hyvin sujuvasti, ja se tukee kuin täydentäen Tyyni Kalervon elämänvaiheita.

Tyyni Kalervon rohkeata elämänasennetta kuvaa hyvin, että hän lähti Suomesta matkarahat tienattuaan yksin, kielitaidottomana, työttömänä ja uhmakkaana Kanadaan. Silloin Yhdysvallat oli jo alkanut rajoittaa maahanmuuttoa.

Kanadasta hän melko pian siirtyi laittomasti New Yorkiin, teki töitä pitkiä päiviä välillä kolmessakin työpaikassa ja loi komean bisneksen. Lopulta hänellä oli kiinteistöomistusta niin Suomessa, Floridassa kuin New Yorkissa. Työ oli hänelle kaikki kaikessa, mutta hän myös jakoi varallisuuttaan ensin vanhemmille ja sisaruksilleen ja sitten hyväntekeväisyyteen erityisesti Suomessa.

Teemu Luukka kiteyttää kirjan loppuvaiheessa hyvin Tyyni Kalervon aseman siinä yhteydessä, kun kirjassa kerrotaan tämän saamasta merkittävästä Ellis Island Medal of Honour -siirtolaismitalista. Samalla kertaa mitalinsaajia olivat muiden muassa Muhammad Ali, kansalaisaktivisti Rosa Parks, näyttelijä Kirk Douglas ja näyttelijä Bob Hope. Tyyni Kalervo seurusteli luontevasti Muhammad Alin kanssa, vaikka hän ei koskaan oppinut puhumaan sujuvasti englantia, vaan käytti siirtolaisten omaksumaa fingliskaa. Puutteellinen kielitaito ei kuitenkaan haitannut bisneksen tekoa.

– Tyyni on erikoisessa joukossa. Hän on Venäjän tsaarin sortovallan kokenut entinen laiton siirtolainen, joka on elättänyt itsensä Yhdysvalloissa piikana, hierojana, tarjoilijana, pesijänä ja lopulta syöttänyt, juottanut ja viihdyttänyt kymmeniätuhansia newyorkilaisia kuutena vuosikymmenenä. Tyyni ei ole mitalitovereidensa tavoin maailmankuulu, mutta hän on taatusti siirtolainen, joka on pitänyt New Yorkin rattaita liikkeessä, Lukka kirjoittaa teoksessa.

Tyyni Kalervo kutsui tilaisuuteen seurakseen ja tuekseen toimittaja Liisa Simolan. Tältä taas ilmestyi tänä syksynä muistelmateos Sweet Manhattan, jossa myös New York on keskiössä. Liisa Simola kirjoittaa kymmenistä julkkiksista, joita hän haastatteli. Hän oli verkostoitunut jo silloin, kun edes tuollaista sanaa ei tunnettu. Tähtikavalkadi on hengästyttävä. Mukana ovat esimerkiksi Yoko Ono, Woody Allen, Mel Gibson, Sophia Loren, Meryl Streep, Warren Beatty ja Faye Dunaway.

Artikkelikuva: Tämäkin on Manhattania.