Omat kassit mukana

Millainen oikein on juntti?

Kolmen miehen televisiossa hilpeästi laulama tietoisku saa kuulijan hyvälle tuulelle, varsinkin, kun asia on mitä tärkein. Trio julistaa junteiksi tyypit, jotka menevät ruokakauppaan ilman omaa kassia. Tietysti ihmisten nimittely on huono asia, mutta tässä yhteydessä nimittelyn pystyn antamaan anteeksi. Muoveja ja erityisesti muovikasseja vastaan täytyy nykyään taistella joka rintamalla. Hukumme muoveihin, jos menoa ei ruveta hillitsemään. Onneksi asiaan on havahduttu jo kautta maailman.

Juntti-laulu sai minut miettimään, millaisia juntit oikeastaan ovatkaan.

Ensimmäiseksi käännyin Suomen kielen perussanakirjan puoleen. Kirja määrittelee  juntti-sanan seuraavasti: kömpelöstä, tyhmästä tai muusta miehestä, moukka, nuija, taukki, mäntti, uuno. Maalaisjuntti, juntti tyyppi. Teos muistuttaa viisaasti, että kyseessä on halventava nimitys. Toisaalta tunnetaan juntti-sanalle myös merkitys tavallinen ihminen vastakohtana jupille.

Seuraavaksi otin tuekseni kaikkitietävän Googlen. Se ohjasi Kaksplussan nettisivustoille ja johan tuli kannanottoja. Ohessa muutamia:

Sellanen joka pitää omaa tapaansa elää ja olla ainoona oikeena eikä hyväksy tai tajua millään tasolla muita ratkaisuja.

Valtavirran mukana menijä. Sellainen joka häpeää sitä mitä on ja yrittää salata todellisen minänsä yrittämällä olla joku muu. 

Yksiulotteinen näkökulma elämään yleensä, joka pohjautuu esim siihen ettei ole koskaan asunut muualla sen synnyinpaikkansa ulkopuolella. 

Tylsä ihminen, joka kävelee etukenossa ja syö perunaa. 

Juntti ei hienostele eikä teeskentele hienompaa kuin on. Se on tyyppi joka pitää omasta kannasta kiinni viimeiseen saakka eikä halua edes kokeilla mitään mikä voisi muuttaa omaa näkemystä. 

No mun silmissä juntti on sellainen, jolla ei ole käytöstapoja eikä yleissivistystä ja joka arvostelee aina toisia (usein vielä melko kovaäänisesti).

Kysyin vielä lähipiiristäni. Vastausluetteloa tässä:

Puhuu kirjastossa kovaäänisesti puhelimeen, poistuu autollaan liikenneympyrästä ilman vilkkua, ajaa jalkakäytävällä polkupyörällä, kiilaa kaupan jonossa, ei kierrätä …

Jatkoa voi miettiä itse kukin tykönään. Vain mielikuvitus on rajana.

Kuvituskuva: Ympäristöministeriö & KALEVAUVA.fi – Omat kassit mukana / Kassi-info.fi