Maskin käytöstä tuli pieni, suuri asia

Maski vai maskittomuus tuntuu olevan nyt kuuma puheenaihe. Maskien käyttöön suhtaudutaan edelleen nuivasti, vaikka pandemia on lähes joka puolella leviämisvaiheessa. Myönnän heti, että minuakin alkusyksystä arvelutti, pystynkö pitämään maskia niin pitkään kuin taideretki bussimatkoineen edellytti. Tämä epäröinti johtui allergisesta nuhastani, joka vaivaa ympäri vuoden ja edellyttää niistämistä tämän tästä.

Selvisin kuitenkin bussimatkasta ja näyttelyiden opastuksista, vaikka kasvoillani oli suojain. Opastusten aikana jouduin kylläkin vaihtamaan maskia tukkoisen nenän takia, mutta siitäkin selvittiin. Nyttemmin tautitilanne on taas ruvennut pahentumaan, ja laitan esimerkiksi kauppaan mennessä ilman muuta maskin kasvoille. Samoin teen mennessäni apteekkiin tai kirjastoon.

Mielenkiintoinen kokemus oli pari viikkoa sitten, kun menin maski kasvoilla kauppakeskukseen, jossa oli paljon asiakkaita. Heti sisään päästyäni kohtasin nuorehkon naisen, joka katsoi minua tosi pitkään. Mielessäni häivähti ajatus, onko minulta jäänyt jotakin huomaamatta. Onko pandemia aivan yllättäen selätetty?

Samalla kauppareissulla näin vain viitisen muuta henkilöä, joilla myös oli maski. Tässä tapauksessa maskin käyttäjät jäivät todelliseen vähemmistöön. Tilanne on onneksi parissa viikossa muuttunut, mutta kielteistä ajattelua tuntuu yhä olevan.

Hankin influenssarokotuksen kaupungin hyvin järjestämässä yhteistilaisuudessa. Kun odottelin parin rouvan kanssa suositellun ajan rokotuksen jälkeen, kumpikin ehti jo noitua maskin mitä kurjimmaksi kapineeksi ja erityisesti silmälasien käyttäjälle. Kerroin itsekin silmälaseja käyttävänä, että maskin yläreunassa peitossa oleva metallinen osa pitää taivuttaa nenän varteen tiukasti ja vasta sen jälkeen laittaa silmälasit paikoilleen. Rouvat yksimielisesti kiistivät sanomani ja päättelivät omin päin, että minulla on jokin kallis maski. Kerroin, että kyse on aivan tavallisesta kertakäyttösuojasta, mutta minua ei haluttu uskoa.

On tietysti selvää, että joidenkin sairauksien takia maskia ei voi pitää. Tällaisia lienevät esimerkiksi sydän- ja keuhkosairaudet. Allergikollekin maskin pito on hankalaa, mutta tässä pandemiassa vain on mentävä ohjeiden mukaan. Enää ei kukaan voi vedota siihen, että viranomaisviestit olisivat epäselviä. Keväällä näin oli, mutta nyt on yksiselitteisesti suositeltu maskin käyttöä. Maskin käyttöaika on sittenkin lyhyt, kun sitä tarvitsee vain asioidessaan kaupoissa tai muissa julkisissa tiloissa. Sen sijaan turvaväli tuntuu välillä unohtuvan kassajonoissa, vaikka lattiassa on selvät merkit. Ehkä vieläkin on ihmisiä, jotka vähättelevät koko virusta ja sen vaikutuksia.

Artikkelikuva/Cottonbro, Pexels