Mannerheim, Suomen ensimmäinen golfari

Aika moni golfari on aloittanut uuden harrastuksensa sen jälkeen, kun ystävä tai tuttava on vienyt hänet kentälle. Kipinä voi syttyä näin helposti. Suomen ilmeisesti ensimmäiselle golfarille on myös käynyt näin tavanomaisesti, ja sen jälkeen ei tässä tarinassa olekaan enää mitään tavallista.

Epävirallisesti Suomen ensimmäiseksi golfariksi on tunnistettu Gustaf Mannerheim, joka sai kosketuksen golfiin Pariisissa syksyllä 1919. Houkuttelija oli golfiin todella hurahtanut Venäjän keisarilliseen sukuun kuulunut suuriruhtinas Mihail Romanov. Tämä oli tutustunut golfiin jo lajin syntysijoilla eli St Andrewsissa Skotlannissa ja sittemmin perustanut oman golfkentän uusille kotikonnuilleen Ranskan Rivieralle. Suuriruhtinas oli karkotettu kotimaastaan alempisäätyisen kanssa solmitun avioliiton jälkeen.

Vielä saman vuoden syksyllä suuriruhtinas perehdytti Mannerheimin golfin peluuseen sääntöjä, välineitä ja termistöä myöten. Samalla myös hankittiin ensimmäisiä mailoja aloittelijalle.

Tämä vauhdikas alku ja  Mannerheimin myöhempi golfharrastus kerrotaan hiljattain julkaistussa Jukka Paakin kirjassa Mannerheim, Tuntematon golfari. Täytyy myös rehellisyyden nimissä saman tien paljastaa, että kirjassa on paljon fiktiivistä aineistoa siitä yksinkertaisesta syystä, että tietoja Mannerheimin golfharrastuksesta on huonosti saatavissa eri lähteistä.

Jotakin sentään tiedetään. Totta on, että erityisesti 1920-luvun alkupuolella Mannerheim pelasi golfia ja hankki itselleen laadukkaat välineet. Erityisesti Mannerheim pelasi Tsekissä Karlovy Varyn kaupungissa, sillä Suomeen ei golfharrastus vielä silloin ollut rantautunut. Toisen kerran Mannerheimin golfin peluusta on mainintoja 1930-luvulta.

Suomeen saatiin ensimmäinen golfseura ja -kenttä 1930-luvun alussa.

Karlovy Vary (ent. Karlsbad) on kuuluisa kylpyläkaupunki, jossa Mannerheim oli jo aikaisemmin käynyt ottamassa hoitoja reumatismiin ja monien luunmurtumien aiheuttamiin kiputiloihin. Useat putoamiset hevosen selästä olivat tuottaneet hänelle murtumia.

Nykyään Karlovy Varyssa on myös golfkenttien keskittymä, ainakin kymmenen kenttää. Mannerheimin aikaan siellä oli vain yksi 9-reikäinen kenttä, joka kiersi Teplá-jokea molemmin puolin. Kentästä ei valitettavasti enää ole mitään jäljellä, sillä se hävisi maailmansotien käänteissä. Jari Jokisen Golfpiste-sivustolle kirjoittamassa artikkelissa kerrotaan, että kenttä oli rakennettu vuonna 1904.

Jari Jokinen pitää viitisen kilometriä kaupungista sijaitsevaa Karlovy Varyn kenttää alueen parhaimpiin kuuluvana. Itse olen ollut Tsekissä golfmatkalla vuonna 1999, ja ryhmämme kävi pelaamassa myös Karlovy Varyssa. En kuitenkaan pysty muistamaan, millä  kentällä pelasimme.

Suomen golfmuseossa on nähtävänä Mannerheimin golfmailoja ja muita golftarvikkeita sekä kirja Modern Golf, josta hän lienee ammentanut oppeja.

Artikkelikuva/Sergey Mind, Unsplash

Karlovy Vary on tunnettu kylpyläkaupunki, mutta moni tuntee sen myös golfkaupunkina.