Maailman viisain koira

Sain pitkästä aikaa seurustella koiranpennun kanssa. Niin kissan- kuin koiranpennut ovat vastustamattomia kavereita, eikä perheessä välttämättä tarvita televisiota viihdyttämistä varten, kun voi seurata pienen vipeltäjän touhuja. Tämäkin kolmen kuukauden ikäinen Sissi ehti parissa tunnissa etsiytyä erilaisiin sokkeloihin, tuottaa kitarasta soinnut, käydä syömässä ja juomassa, juosta pallon perässä ja vetäistä parit päiväunet.

Kun kuuntelin isäntäväen tarinoita Sissin viisaudesta, täytyi myöntää, että maailman viisaimman koiran titteli on löytänyt seuraavan kantajansa. Edellinen tuntemani tämän tittelin kantaja parin koirasukupolven takaa oli – kuinkas muuten – oma partacolliemme Sofia, kutsumanimeltään Sohvi.

Niin Sississä kuin Sohvissa on myös häivähdys kuninkaallisuutta. Sissi on saanut nimensä Itävallan keisarinnalta, Unkarin kuningattarelta Elisabetilta, lempinimeltään Sissi (1837-1898). Hänen hovissaan oli keskikokoisia villakoiria, jollainen Sissikin on rodultaan. Sohvi taas oli oikealta nimeltään Reinasofia (Kuningatar Sofía) Espanjan silloisen kuningattaren mukaan. Tämän pentueen koirille piti näet antaa R-kirjaimella alkava nimi, ja me halusimme nimeksi Sofian. Sitten mieheni päähän pälkähti, että Teneriffan lentokentän nimi on Reina Sofia, ja niin sai koiramme kaikkia tyydyttävän nimensä.

Maailman viisaimman koiran tittelin tietenkin haluaa aika moni omalle koiruudelleen. Siihenkin on oma tarinansa, miksi nimesimme oman Sohvimme näin komeasti.

Olimme joskus 1980-luvulla lähdössä ystävämme Anteron autolla mökille. Istuimme pihalla jo autossa, meidän perheemme ahtautuneena takapenkille Sohvi-pentu keskellä. Ennen lähtöä Antero kääntyi katsomaan meitä ja kysyi, onko koiralla kaikki hyvin. Kuultuaan näin olevan hän totesi, että sitten voimme lähteä. Ja tämä kaikki vakavalla naamalla.

Mökillä Antero kertoi heidän jo kuolleen koiransa olleen maailman viisain, mutta nyt hän uskoo meidän Sohvimme ansaitsevan tämän tittelin. Näin luonamme asui yli kymmenen vuotta maailman viisain ja tietysti parhain koira. Tällaisiin nostalgisiin muistoihin minut kuljetti pieni mustakiharainen Sissi.