Olisiko huumorista vientituotteeksi?

Kaikesta nykyään kilpaillaan, ja niinpä on myös valittu maailman paras vitsi. Mutta tämäkään ei riitä, vaan nyt on kilpailtu myös maailman hauskimman ihmisen tittelistä, ja suomalainen stand up -koomikko Ismo Leikola voitti kisan ylivoimaisesti. Leikolan omaperäinen tyyli puri äänestäjiin. Voitto on voitto, ja hänen komiikkansa tuntui tuoreelta. Myös esiintyminen oli aidon tuntuista.

Maailman parhaaksi nimetty vitsi tiivistettynä kertoo metsästäjästä, joka soittaa hätäkeskukseen ja sanoo pelkäävänsä, että hänen kaverinsa on kuollut. Päivystäjä pyytää soittajaa tarkistamaan, että kaveri on todella kuollut. Kuuluu laukaus, ja mies kertoo olevansa ainakin nyt varma asiasta.

Onko Ismo Leikola nyt vitsaillut Suomen maailmankartalle? Voisiko huumorista jalostaa uuden vientituotteen? Ainakin omaperäinen englannin ääntämisemme antaa hyvän pohjan.

Ehkä kuitenkin entistä useammin joudumme nyt tilanteeseen, jossa ruvetaan kertomaan vitsejä. Mieleeni tuleekin, osaisinko kertoa mitään vitsiä, jos pakko olisi. Varmaan turvautuisin johonkin vanhaan puujalkavitsiin vaikka tähän tapaan.

´´Mies kysyy toiselta, käytätkö Björn Borgin alushousuja. – Ei, käytän kyllä vain omiani, vastaa toinen.´´
Tai sitten sortuisin golfvitsiin.

´´Hautaussaatto kulkee golfkentän vierestä. Pelaamassa ollut mies pysähtyy ja ottaa lakin päästään. – Oletpa sinä kohtelias ja huomaavainen, pelikaveri sanoo. – No, enpä tiedä, olimme me sentään yli 40 vuotta naimisissa, mies vastaa.´´

Vitsin kertominen on taitolaji, jossa ajoitus on avainasemassa. Jaaritteleva tyyli on raskasta kuulijalle, ja tärkeintä on muistaa vitsin huippukohta. Pahinta on, jos vitsinkertoja unohtaakin, miten vitsi huipentuu tai hän ryhtyy arpomaan mahdollisia loppuja.

Huumori on joka tapauksessa tärkeätä useimmille ihmisille, ja huumorin voi kutsua avuksi vaikeillakin hetkillä, jos vain pystyy ja osaa. Ellei muuta voi, kannattaa katsoa hyvä nauruleffa. Vaikkapa klassikot Buster Keatonin ja Charlie Chaplinin tuotannosta saavat hetkeksi unohtamaan huolenaiheet.