Luostarimajoitus on yksi vaihtoehto

Majoittuminen lomamatkalla luostariin voi tuntua monen suomalaisen mielestä omituiselta, mutta itse asiassa se on ihan suositeltava ja mielenkiintoinen vaihtoehto. Kokemuksia luostarimajoituksesta minulla on vain Italiasta ja Suomesta. Olen yöpynyt niin Valamossa kuin birgittalaisluostarin vieraskodissa Turussa.

Italiassa sen sijaan olen yöpynyt viiden luostarin tiloissa. Olen kokenut ne rauhallisiksi, osittain myös edullisiksi majoituspaikoiksi, jotka ovat aivan sopivia, ellei kaipaa mitään erinomaista.  Iltaisin ovet laitetaan kiinni yleisimmin kello 22, mutta sen jälkeenkin sisäänpääsy on tietysti mahdollista.

Roomassa jono aivan historiallisen keskustan kuuluisiin luostarimajoituksiin voi olla vuodenkin mittainen, joten ajoissa kannattaa olla liikkeellä. Roomassa hinnat myös ovat lähellä keskitason hotellihintoja, Firenzessä sen sijaan hinnat ovat tai ainakin ovat olleet selvästi edullisempia kuin keskitason hotellissa.

Ikimuistoisimmaksi luostarivierailuksi on jäänyt ainakin toistaiseksi asuminen Rooman esikaupunkialueella sijaitsevassa birgittalaisluostarissa. Kävin sähköpostikirjeenvaihtoa yhden sisaren kanssa ennen kuin lähdimme matkaan ystäväni ja minä. Epäilin italian kielen taitoani, kun luin viestistä, että sisar Magdalena sanoi tulevansa meitä lentokentälle vastaan. Totta tosiaan, siellä hän seisoi nunnanpuvussaan ja piteli edessään isoa pahvilappua, jossa oli nimeni. Oli tietysti helpotus, kun pääsimme näin vaivattomasti suoraan majapaikkaan.

Keskustaan jouduimmekin sittemmin matkaamaan paikallisjunalla, mutta hyvin sekin onnistui, vaikka kävimme välillä kongressissa Sienassa. Luostarissa osallistuimme aamuhartauksiin, joita pitämään luostarin pieneen kappeliin tuli pappi muualta.

Paluumatkamme oli oma juttunsa, sillä tarmokas nuori nunna lähes pakotti puutarhurin kuljettamaan meidän lentoasemalle. Tämä puhisi poistaessaan kasvilaatikoita pienen Fiatin takapenkiltä, ja niin lähdimme Fiumcinoon. Mies ajoi autoa niin lujaa, että pelkäsimme henkemme edestä. Saadakseni hänet rauhoittumaan rupesin juttelemaan niitä näitä vajavaisella kielitaidollani. Hän onneksi rauhoittui ja oli lopulta jopa ystävällinen.

Luostareista saa tietoa tietenkin matkatoimistojen kautta, ellei halua ottaa suoraan niihin yhteyttä. Ruotsalainen matkatoimisto Klosterresor on erikoistunut välittämään luostarimajoituksia.