Lukuhaasteet lähes valmiita

Lukuhaasteiden toteutus on edistynyt hyvin, ehkä jopa nopeammin kuin osasin odottaa. Ei siinä tietysti pitäisi olla ihmettelemistä, kun tähän mennessä olen lukenut jo 104 kirjaa, lukuhullu mikä lukuhullu. Toisaalta pihatyöt, golf ja muut harrastukset vievät aikaa lukemiselta, joten tahti vähän hiljenee näin kesällä.

Haasteisiin pitää lukea yhteensä 106 kirjaa, mutta nyt on tullut luettua muutamia, joita ei pysty mihinkään haastekohtaan sijoittamaan.  Yksi haaste päättyy jo elokuun alkupuolella, mutta kaksi muuta vasta tämän vuoden lopussa.

Ensimmäisenä  (28.5.) tuli täyteen kotikirjaston 25 kirjan haaste. Viimeisenä siinä täyttyi Kohta 22 Aion suositella tätä kirjaa toisille lukijoille. Kirjaksi valikoitui Kari Hotakaisen Tuntematon Kimi. Kohtaan 5 En olisi halunnut tämän kirjan loppuvan oli helppo tehdä valinta. Emma Hooperin Koti-ikävän laulut on siihen todella osuva.

Helmet-lukuhaasteen 50 kohdasta puuttuu vielä kaksi. Vaikea on Kohta 8 Kirja, jonka lukeminen kuuluu mielestäsi yleissivistykseen. Mieleen tulee useitakin kirjoja, mutta tähän ikään mennessä olen ne jo lukenut eikä uudelleen lukeminen oikein innosta. Lisäksi Kohta 26 Kirja, jota näet sinulle tuntemattoman henkilön lukevan on minulle vaikea. Näin kyllä jo tammikuussa miehen Helsingissä ratikassa lukevan Gestapo-nimistä kirjaa. En vain ole varma, pystynkö sellaista kirjaa lukemaan. Kiintiö tämän aihepiirin kirjoista rupeaa olemaan täynnä.

Kohta 41 Kirja sijoittuu aikakaudelle, jolla olisit halunnut elää mietityttääOlen varmaan niin tässä ja nyt -ihminen, etten haluaisi aikamatkustella mielikuvituksessa sen paremmin taakse- kuin eteenpäin. Toki olen lukenut ja luen monia menneistä ajoista kertovia kirjoja, mutta sellaisina aikoina eläminen ei tuntuisi houkuttelevalta. Pakko lienee siis valita tähän vain jokin nykyajan teos.

Kolmannessa lukuhaasteessa pitää lukea 31 kirjaa. Sieltä puuttuu Kohta 14 Kirjan kirjoittaja on maasta, jonka kirjallisuutta et ole koskaan ennen lukenut. Tähän olen ajatellut etsiä jonkin Väli-Amerikan maan kirjailijan teoksen, sillä paljon lukevana uskon tutustuneeni varsin monen maan kirjailijoihin. Kirjailijan kotimaa ei yleensä ole syynä jonkin kirjan lukemiseen.

Kohta 25 Trendin aallonharjalla ratsastava kirja on yllättävän helppo valita. Olen varannut kirjastosta Hanya Yanagiharan teoksen Pieni elämä, ja saan sen lähipäivinä. Tästä yli 900-sivuisesta opuksesta on tullut trendikirja yllättävästi, kun Leijonien maalivahti Kevin Lankinen kertoi lehtihaastattelussa, että hänellä oli tämä kirja matkalukemisena jääkiekon MM-kisoissa Slovakiassa.

Yksi seuraus oli, että kirjan painos myytiin loppuun, ja kustantaja päätti ottaa uuden painoksen. Tietysti lukemisen ystävänä toivoisi vielä sellaista seurausta, että monet urheilusta kiinnostuneet pojat ja miehet ottaisivat esimerkkiä ja kokeilisivat lukemista. Siihen voi jäädä mukavasti koukkuun. Ei ehkä kuitenkaan kannata aloittaa Pienen elämän kaltaisesta tiiliskivestä, vaan esimerkiksi jonkun urheilijan elämäkerrasta, joita on helposti saatavilla vaikka kirjastoista.