Lukuhaasteen viimeiset metrit

Kirjastojen lukuhaasteet ohjaavat lukemaan myös kirjoja, joihin ehkä ei muuten tarttuisi. Suurin osa on tietysti teoksia, jotka muutenkin lukisi, mutta nämä nimenomaan haasteen vuoksi luettavat ovat usein yllättäviä.

Helmet-haasteen viisi viimeiseksi jäänyttä kohtaa olivat sellaisia, että niihin piti tarkoituksella etsiä sopiva kirja. Moni kohta näet oli jo täyttynyt niin, että luettavaksi valikoitunut kirja oli sopivasti osunut johonkin haasteen kohtaan tai jopa moneen kohtaan.

Kaksi näistä viimeisiksi valikoituneista kirjoista käsitteli omalla tavallaan maamme sotavuosia, vaikkakaan haastekohdat eivät mitenkään koskeneet sotaa. Kohtaan 46 Kirjassa on sauna valikoitui Heidi Könkään Mirjami ja Kohtaan 5 Saamelaisen kirjailijan kirjoittama kirja Kirsti Palton Voijaa minun poroni.

Mirjami kuvaa hämäläisen pikkukylän elämää. Palton kirja vie lukijan keskelle saamelaiselämää poroineen, joikuineen ja saamelaisasuineen. Suomalaisten elämä tuntui saamelaisista asukkaista vieraalta.

Dystopia-aiheiset kirjat eivät ole minua oikein puhutelleet, sillä niissä maalataan usein niin synkkää tulevaisuutta, etten halua sellaista edes kuvitella. Kohtaan 28 Tulevaisuudesta kertova kirja Piia Leinon Yliaika pani vielä paremmaksi, ikälopuille senioreille ei ollut tulevaisuutta ollenkaan. Kirja kertoo vuodesta 2052, jolloin 75 vuotta täyttäneiden kansalaisuus (ja elämä) päättyy, omaisuus siirtyy valtiolle ja myöhemmin perillisille. Näitä lakeja itsekin säätämässä ollut päättäjä kuitenkin 75 vuotta täytettyään haraa vastaan ja siitä seuraa yhtä sun toista. Aikamoinen tulevaisuuden kuva.

Helena von Zweigbergkin kirja Tulivuoren partaalla kertoo perhesuhdekriisistä. Se tuli Kohtaan 26 Kirjailijan sukunimi alkaa kirjaimella X, Y, Z, Å, Ä tai Ö.

Hyvinkin ajankohtainen on kirja Jättiputkesta citykaniin, Vieraslajit Suomessa. Tämä Maiju Lehtiniemen, Petri Nummen ja Erkki Leppäkosken teos sopi kohtaan Kohtaan 20 Luonnon monimuotoisuutta käsittelevä kirja.

Helmet-lukuhaasteen kohdat täyttyivät elokuussa, mutta kotikuntani kirjaston lukuhaasteen sain valmiiksi heti juhannuksen jälkeen. Viimeisenä 25 kohteesta täyttyi Kohta 16 Kirja löytyi kirjaston palautuskärrystä. Ei tietysti kannata ihmetellä, miksi näin on, kun muistetaan, että kirjastot olivat kiinni pandemian takia pitkään. Toisaalta ehdin jo muutaman kerran ennen sulkua vilkaista kärryn valikoimaa, eikä sieltä silloin osunut silmiin kiinnostavaa luettavaa.

Palautuskärryn kirja oli Hanne Dahlin dekkari Vaara vierailee kylässä. Kirjan tapahtumat on sijoitettu Hauholle, joka nykyään kuuluu Hämeenlinnaan. Alueen maisemat ovat minulle tuttuja, sillä vietin lapsena kesälomia tätini luona Hämeenkoskella. Tosin kunta tunnettiin vielä silloin Hl. Koskena. Nimenmuutos on ollut onnistunut. Kirjakin on hyvin kirjoitettu, ja kirjailija on julkaissut useita dekkareita, joita voi myöhemmin lueskella.

Lukuhaasteitten jälkeen olen siirtynyt lähes kokonaan dekkareitten maailmaan. Valikoimaa on runsaasti.