Lukemista, golfia ja mielen tyyneyttä

Onko sana poikkeuksellinen kärsinyt jo inflaation, kun moni normaalina ennen pidetty on nyt aivan muuta, tekisi mieli sanoa, poikkeuksellista? Rohkenen silti kirjoittaa, että blogini kesätauosta tuli poikkeuksellisen pitkä enkä siitä voi syyttää pandemiaa. Perussyy oli ihan keskittyminen toipumiseen toukokuussa toteutetun operaation jälkeen, ja toki kesätauko on aina ollut ohjelmassa.

Elokuussa onneksi alkoi näkyä sosiaalisen elämän heräämistä. Tietysti tässä on noudatettu erilaisia rajoituksia ja pidetty maskia, mutta kalenteriin on ruvennut tulemaan merkintöjä erilaisista tilaisuuksista ja tapaamisista. Useimmilla on jo kaksi rokotusta, ja se on antanut turvaa ja helpotuksia elämään.

Erilaista tahtia rokotusasioissa eri maissa kyllä kuljetaan, sillä englantilainen ystäväni ja hänen miehensä kertoivat jo keväällä saavansa kolmannen rokotuksen syksyllä. He ovat yli 75-vuotiaita, mutta perusterveitä. Suomessa vasta pohditaan kolmatta rokotusta muutamille erityisryhmille.

Kesäni on kulunut operaatiosta toipumisen takia todella eri tavalla kuin ennen. Aikaisin keväällä pääsen yleensä golfkentälle, mutta tänä kesänä pelikauden aloitus siirtyi elokuun toiselle viikolle. Jos ilmat sallivat, tietysti voi pelata vielä lokakuussakin, mutta hyvin lyhyeksi näyttää pelikauteni tänä vuonna jäävän.

Kirjoja olen ehtinyt tähän mennessä lukea 135, ja lukeminen jatkuu. Kirjat tuottavat iloa, yllätyksiä ja elämyksiä.

Syyskuun aluksi on satsattu lukemisen edistämiseen. Esimerkiksi Lasten ja nuorten säätiön jo kolmannen kerran järjestämä Read Hour -kampanja päättyy keskiviikkona 8. syyskuuta, jolloin halutaan koko Suomen osallistuvan yhteiseen lukutuntiin kello 19. Kampanjan toivotaan innostavan erityisesti nuoria kirjojen pariin. Yli 21 000 nuorta osallistuu kouluissa Read Hour Live -virtuaalitapahtumaan, ja nuoret äänestävät tuolloin Read Hour -palkinnon saajan.

Kampanja on kansainvälistynyt tänä vuonna, ja nyt mukana ovat esimerkiksi Britannia, Ruotsi, Viro ja Islanti.

Lukukampanjan kunniaksi lienee paikallaan vielä yksi lukuvinkki. Mediasta näimme, kun VTV:n sittemmin irtisanottu ylijohtaja Tytti Yli-Viikari kanniskeli eduskunnassa kuulemistilaisuudessa Plutarkhosin teosta Mielen tyyneydestä. Sen on suomentanut kreikankielisestä alkuteoksesta Juhana Torkki. Mielenkiintoinen opus vielä nykypäivänäkin, ja mielen tyyneyttä toki tarvitaan monessa tilanteessa.

Lainaan tähän otteen, jota voisi soveltaa jokainen painon- ja ehkä jopa myös elämänhallinnasta kiinnostunut tämän ajan kansalainen.

Sokrates neuvoi varomaan ruokia ja juomia, jotka houkuttelevat syömään ja juomaan silloinkin kun ei ole nälkä tai jano, ja samoin meidän tulee varoa ja välttää sellaisten asioiden katselemista ja kuuntelemista, jotka hallitsevat meitä ja vetävät puoleensa, vaikka emme tarvitse niitä mitenkään.