Liikaa paisunut matkailu on haitaksi

Moni varmaan tunnistaa sanonnan Turisti vihaa toista turistia. Ihmisillä on halu päästä paikkaan, jossa vielä voisi kokea jotakin alkuperäistä tunnelmaa ilman toisia matkailijoita. Toisaalta samat ihmiset haluavat nähdä juuri tietyt paikat, ja soppa on valmis. Eipä siis ihme, että monet tunnetut kaupungit ja nähtävyydet ovat muuttuneet turistirysiksi. Se taas heikentää alkuperäisten paikkakuntalaisten elämänlaatua. Häviäjiä tavallaan ovat myös matkailijat, sillä erilaisia rajoituksia on pakko kehittää, vaikka matkailu olisi alueelle taloudellisesti tärkeää.

Ennen listattiin paikkoja ja tehtiin jopa kirjoja välttämättömistä paikoista, jotka muka jokaisen pitäisi nähdä. Meno on nyt muuttumassa. On havahduttu tekemään listoja paikoista, jotka ovat vaarassa liian suureksi paisuneen matkailun takia.

Tuskin ketään yllättää, että Venetsia on hyvin haavoittuva kohde. Jopa rakennuskanta kärsii matkailijamassoista. Pahinta kuitenkin on, että paikalliset asukkaat eivät enää pysty asumaan kaupungissa, sillä esimerkiksi asuntojen hinnat ovat karanneet ulottumattomiin. Eniten hallaa kaupungille tekevät suuret risteilijät, jotka ovat tähän asti päässeet kaupunginlahdelle asti. Nyttemmin isoimpien alusten tulo on estetty.

Myös tavallisten venetsialaisten arkielämä menee vaikeaksi, kun turistiryhmät kansoittavat kadut ja piazzat. Esimerkiksi kirjailija Donna Leon, tosin alunperin amerikkalainen, muutti jo muutama vuosi sitten Sveitsiin rauhalliseen kylään. Hänen suositut Guido Brunetti -teoksensa kertovat elämästä ja poliisityöstä Venetsiassa.

Italiassa myös Rooma ja Firenze saavat osansa matkailijaryhmistä. Hotellit siirtyivät jo muutama vuosi parin euron turistiveron keräämiseen, mutta nyt myös kaavaillaan toukokuun alusta Rooman Pantheoniin kahden euron pääsymaksua. Espanjan Barcelona on ollut esillä Katalonian itsenäisyysvaatimusten takia, mutta aika hiljattain myös siellä oli mielenosoituksia, joissa vastustettiin liiallista turismia.

Ilta-Sanomat kertoi World Travel and Tourism Councilin laatimasta raportista, jossa listattiin liiasta turismista kärsiviä kohteita. Rooman ja Venetsian lisäksi siinä mainitaan Hollannin Amsterdam ja Kroatian Dubrovnik. Amsterdam on ryhtynyt rajoittamaan vain turisteille suunnattujen kauppojen avaamista keskustaan. Dubrovnik taas pyrkii kameravalvonnalla rajoittamaan Vanhankaupungin kävijämääriä.

Aasiasta riskialttiiden kohteiden listalle on otettu Malesian suurin kaupunki, liittovaltion pääkaupunki Kuala Lumpur sekä Kiinan kansantasavallan erityishallintoalue Macao. Erityishallintoalueen turismia kasvattaa erityisesti uhkapeli, joka on rahamäärissä isompaa kuin Las Vegasissa Yhdysvalloissa. Macao oli maailman vilkkaimpien turistikohteiden listalla jo viitisen vuotta sitten.