Laihdutusta kuin televisiossa

Televisiosta tulee runsaasti kokkausohjelmia ja toisaalta taas laihdutusohjelmia. Tavallaan ne edustavat kahta ääripäätä ja lyövät toisiaan poskelleen. Kokkausohjelmia olen aivan satunnaisesti joskus katsonut, joten jätän ne omaan rauhaansa, vaikkakin niiden runsautta aina silloin tällöin ihmettelen.

Amerikkalaista Suurin pudottaja -ohjelmaa olen katsonut sentään hieman enemmän, joskaan en säännöllisesti. Siinä mietityttää monikin asia. Kenelle nämä ohjelmat on tarkoitettu? Saako tällainen ohjelma jonkun innostumaan laihduttamisesta, hyvä jos niin on, mutta hieman epäilen. Luulen, että suurin osa katsoo niitä vain viihdeohjelmina. Tosin ainakin minä olen onnistunut katsomaan jaksoja, jolloin tuntuu, että osallistuja on lähes henkihieverissä. Siitä viihde on kaukana.

Ohjelmissa korostuu valtava treenaaminen, enkä olen oikein päässyt perille, mitä kilpailijat syövät. Sen olen havainnut, että harvoin heidät näytetään kokkaamassa ruokaansa. Kuitenkin järkevän syömisen aloittaminen on avainasemassa. Ehkä se ei ole niin televisiomaista, mutta vääristyneen kuvan helposti voi saada. Kilpailijoiden ongelmia sentään käsitellään jonkin verran, ja ilman niiden solmujen aukeamista ei pysyvää tulosta kannata odottaa.

Pelkään, että tällaisia ääriohjelmia katsoessaan joku voi ajatella, ettei hän suinkaan lähde tuollaiseen rääkkiin eikä aikakaan riitä. Jos kuntoillessa syke on koko ajan ääriarvoilla, se ei edesauta laihtumista. Sen sijaan matalalla sykkeellä ja säännöllisellä harjoittelulla saadaan aikaan onnistumista. Jos sitten kuitenkin mätetään ruokaa miten sattuu, tulos on plus miinus nolla.

Tietysti laihdutusohjelmassa on monia henkilöitä, joilla on sairaalloinen lihavuus. Ohjelmassa konsultoidaankin lääkärin kanssa, että asiat pysyvät kontrollissa. Tavallinen 5-10 kilon laihduttaja on aivan eri asemassa, eikä hänen kannata näin raivokkaaseen kuntoiluun ja laihduttamiseen edes ryhtyä. Hyvän tuloksen voi saada vain malttia ja järkeä käyttäen. Aikaa kuluu kuukausia, jos haluaa pysyviä tuloksia, ja sen uuden tilanteen säilyttäminen onkin sitten toinen juttu.