Laihduttajan smoothie

Laihduttaminen ei onnistu, jos yksinkertaisesti kieltäytyy kaikesta niin sanotusta hyvästä. Tärkeää onkin vain valita viisaasti. Jos tekee mieli makeaa, kannattaa valita kuivatut hedelmät mieluummin kuin karkit tai leivonnaiset. Kuivattuja hedelmiä saa nykyään myös luomuna.

Kuivahedelmiäkään ei tietysti ahmita, vaan 30-40 grammaa riittää jo makean himon taltuttamiseen. Sitä paitsi on palkitsevaa kävellä kaupan karkkihyllyjen ohi ja huomata, että se on ihan helppoa, kun sen vain päättää. Tummaa suklaata syön joka päivä yhden noin 12 gramman palan, joten tumman suklaan ostamisen verran poikkean vielä karkkihyllylläkin.

Sokerin karttaminen on tärkeä ohje laihduttamisessa ja myöhemmin painonhallinnassa. Helppoa se ei ole, sillä sokeria on lisätty yllättäviinkin ruokiin. Meidät on yksinkertaisesti totutettu syömään esimerkiksi makeita jogurtteja. Purkin kyljestä kannattaa tarkistaa sokerin määrä. Olenkin lähes kokonaan hylännyt jogurtit ja syön aamuisin puoli purkkia rahkaa omatekoisen myslin ja marjojen kera, ellen tee oheista smoothieta.

Smoothiet ovat kiva piristys päivään. Olen havainnut hyväksi monenlaisia smoothie-juomia, ja useimmat niistä sopivat myös painoaan tarkkaileville. Oheinen on aika tuhti smoothie, mutta siitä saa tietysti juotavamman, kun lisää nestettä. Puolukka tekee siitä raikkaan makuisen.

Optimized-IMG_0795

Laihduttajan smoothie

1 pieni banaani (tai puolikas isosta)
1/2 prk pehmeää rasvatonta rahkaa
1 dl puolukoita
1 dl vettä
1 rkl tuoretta minttua murskattuna
1 rkl juoksevaa (luomu)hunajaa
1 tl jauhettua inkivääriä

Varoituksen sana, inkivääri maistuu aika vahvasti. Jollei pidä sen mausta, voi määrän tietysti puolittaa. Banaanin murskaantumista voi edesauttaa ennen sekoitusta yksinkertaisesti vaikka haarukalla.

Vaikka tässä ohjeessa on rasvatonta rahkaa, täytyy laihduttajankin muistaa syödä riittävä määrä rasvaa päivittäin. Esimerkiksi rypsi- ja avokadoöljy ovat erinomaisia rasvan lähteitä. Joskus olen illalla ottanut teelusikallisen avokadoöljyä, jos huomaan, ettei päivän rasvasuositus ole täyttynyt. Myös kourallinen pähkinöitä ajaa saman asian.