Kuntoilijakin saa olla kohtelias

Salikokemukseni on vielä säälittävän lyhytaikaista, mutta monenlaista on silti ehtinyt jo tapahtua. Käyttämälläni salilla ollaan ystävällisiä, ja joku joskus jopa vaihtaa muutaman sanan. Vain kerran olen kohdannut töykeästi sanotun ´´minulla on sarja kesken´´ -huomautuksen.

Viimeksi oli aivan päinvastainen tapaus. Kysyin lähellä olleelta mieheltä, onko hänellä treeni kesken laitteessa, johon olin menossa. Tein vain yhden osan ja menin muualle. Kun laite vapautui, hän olikin laittanut minun käyttämäni asetukset valmiiksi. Antakaa minun kuvitella näin tapahtuneen, sillä tietysti olin omaa harjoitustani varten ne laittanut, joten hänen oli tarvinnut ne huomata. Ja eroa asetuksissa oli reilusti.

Kun menin harjoituksen jälkeen vesijuoksemaan, uimahallin pesutiloissa kaksi naista keskusteli innokkasti karjalaisista sukujuuristaan. En kiinnittänyt heihin sen enempää huomiota. Kun toinen oli poistunut, toinen rupesi kuin anteeksipyytäen sanomaan, että hän on kesäpaikkakuntalainen ja kovin puhelias. Vakuutin hänelle, että puhuminen on kyllä sallittua ja jopa toivottavaa. Hyvät viikonloput toivotimme toisillemme!

Näistä kokemuksista tulikin mieleeni, että kuntoillessa on hyvä olla myös kohtelias ja joustava. Se on vähän samaa kuin liikenteessä, jossa myös olisi mukava, jos oltaisiin kohteliaita ja joustavia. Tietysti aina ja kaikkialla pitää silti muistaa, että sääntöjen noudattaminen on ensisijaista ja joustavuutta voi harjoittaa vain sääntöjen sallimissa rajoissa. Minä itte -sävy on kuitenkin ihan hyvä unohtaa.

Golfkentillä noudatetaan hyviä käyttäytymissääntöjä, ja siksi minusta esimerkiksi mihin tahansa pukutilaan tai halliin tullessa on sopivaa ja jopa suotavaa tervehtiä jo siellä olevia. Golfklubissamme esimerkiksi on tapana tervehtiä kaikkia, tuttuja ja vieraita, jotka tulevat vastaan.

Hyväksi lopuksi muistelen vielä ensimmäistä hiihtokertaani Lapissa Saariselän maisemissa. Rumakuruun mennessä tapasin hiihtoladulla sen verran väkeä kuin sitä ennen koko talvena kotiladuilla. Jokainen vastaantulija tervehti iloisesti, enkä samaa ollut kohdannut kotiladuilla. Mukavaltahan se tuntui.