Kotikuntoiluun saa ohjeita ruudusta

Jooga on minulle tuttua jo vuosikymmenten takaa. Vain viime vuosina jooga on ollut satunnaista, sillä en ole löytänyt sopivaa aikaa  tunneilla käymiseen. Tietenkin joogata voi yksinäänkin, mutta muut asiat ovat tulleet tilalle. Nyt kun liikunnan harrastusryhmät ovat olleet tauolla jo toista kuukautta, asioita täytyy miettiä uusiksi.

Yllätyin iloisesti, kun osallistuin virtuaalisesti ohjattuun joogaan. Se tosin kesti vain puoli tuntia, mutta siinä pääsi lähes normaaliin tuntemukseen. Ehkä asiaa auttoi myös tuttu ohjaaja. Rupesin jopa miettimään, ryhdynkö joogaamaan näin myös tulevaisuudessa, sillä tiedän virtuaalikursseja olleen jo ennen pandemiaa.

Kaikenlaisia juttuja täytyy nyt kokeilla, kun kotikuntoilusta on tullut pakollinen kuvio. Arvostan edelleen ohjattuja livetunteja, mutta niitä ei ennen syksyä ole ohjelmassa, jos vielä silloinkaan.

Kuntoiluohjeista ei varmasti kenelläkään ole pulaa. Vuosien mittaan on tietysti kertynyt kokemusta erilaisista liikkeistä ja niiden vaikutuksista, ja muistia on nyt hyvä verestää. Esimerkiksi pilatesta olen näin tehnyt kotona ja erityisesti hyödyntänyt pilatesrullaa.

Erilaisista jumppavideoista voin sanoa, että pidän parhaina niitä, joissa liikkeet tehdään ohjaajan opastuksella alusta loppuun.  Jos on tarkoitus tehdä esimerkiksi jokin jalkaliike, tehdään se molemmille jaloille eikä rynnätä jo seuraavaan liikkeeseen.

Televisio on kiitettävästi viime viikkoina tarjonnut lyhyitä jumppaohjelmia. Kun olen aikoinaan tehnyt kotijumppia Jane Fondan ja Anne Pohtamon videoiden opastamana, television jumppaohjelmat tuntuvat kotoisilta. Ne ovat vain kymmenminuuttisia, mutta lauantaisin ne lähetetään uusintana päivällä TV2:ssa. Silloin saa yli puolituntisen jumppaohjelman venyttelyineen.

Tv-jumppaohjelmissa tehdään liikkeet rauhallisesti, ja yleensä kahdesta jumppaajasta toinen näyttää kevyemmän, toinen rasittavamman vaihtoehdon. Mukana on myös tuolijumppaa, joka oli minulle uusi tuttavuus. Siinäkin on mahdollisuus monipuolisempiin liikkeisiin kuin kuvittelin.

Anne Sällylän Teema-kanavalla arkisin puoleltapäivin tulevat jumppaohjelmat ovat nostalginen tuulahdus 1980-luvulta. Jumppa-asutkin ovat nykyään toisenlaisia, vaikka ei niissä äkkiseltään uskoisi muodin kovin paljon vaikuttavan. Ohjelman nimi on harhauttavasti Iltajumppa. Kaikki television jumppaohjelmat ovat myös Yle Areenassa, joten jumppatuokion voi ajoittaa aivan oman mielensä mukaan.

Omat kotikuntoiluni ovat olleet pisimmillään puolituntisia, mutta lyhyetkin kuntoilut ovat hyväksi, kun niitä jaksaa tehdä useita päivässä. Sen sijaan ulkoliikuntaan menee pitempiä aikoja. Nyt on hyvä aika ottaa polkupyörä esiin ja tehdä pyörälenkkejä. Keväiset ilmat houkuttelevat maastoon.