Korvien soiminen on ikävä juttu

Korvien soiminen on ikävä vaiva ja myös valitettavan tuttu monille. Tilastot tästä vaivasta kärsivistä ovat varmaankin epätäydellisiä, sillä esimerkiksi lääketieteellistä hoitoa ei tähän vaivaan juuri ole tarjolla. Tiedän aika monta henkilöä, jonka korvat enemmän tai vähemmän soivat. Vaiva kuullostaa ehkä yksinkertaiselta, mutta on oikeastaan aika monisyinen ja siksi vaikea hoidettava. Jos tulevaisuudessa korvien soimisen estoon keksitään keino, tuskin voidaan auttaa kuin kenties niitä, joilla on vasta vähäisiä ja ajoittaisia oireita.

Helsingin Sanomissa kerrottiin taannoin, että korvien soiminen eli tinnitus on tuttu vaiva joka kymmenennellä. Uskallan epäillä, että luku on vielä suurempi. Itselläni tinnitusta on ollut jo yli 20 vuotta, ja sen kanssa on vain opittava elämään. Joskus mainitsin vaivasta työterveyslääkärille, ja sain häneltä vahvistuksen omalle ajatukselleni. Lääketieteellistä hoitoa ei ole.

HS:n artikkelissa haastateltiin Suomen johtavaa tinnituksen asiantuntijaa eli aiheesta vuonna 2000 väitellyttä korvalääkäriä Marja Estolaa. Hän on nykyään eläkkeellä.

Tämän erikoislääkärin mukaan kyseessä on ennen muuta hermostollinen ongelma. Yleisesti ajatellaan, että tinnitus syntyy kuulon vaurioitumisesta kovien äänten takia, mutta korvalääkäri nimeää syiksi mieluummin sairaudet, esimerkiksi verenkierron ongelmat ja lihasjännityksen. Myös purentaongelmat voivat olla osasyynä. Hän jopa vertaa tinnitusta haamukipuun. Hän myös tähdentää, ettei kyse ole sairaudesta vaan oireesta.

Olkoon syy tinnitukseen mikä hyvänsä, ainakin omien korvieni sisäisen rakenteen uskon edesauttaneen tätä vaivaa. Myös meluherkkyyteni saattaa johtua samasta syystä.

Tinnitusta on erilaista. Toisille se on kimeää tai pörisevää, jatkuvaa tai ajoittaista. Minulla tinnitus on aina ollut kohinaa, ja korvat myös menevät lukkoon näennäisesti ilman syytä. Lentokoneessa laskut ovat yhtä kärsimystä. Vanhemmiten on tullut myös kuulon alenemaa, joka kanssa tinnitus on tietysti huono yhdistelmä.

Muusikot ovat ammattiryhmä, joka tuntee tinnituksen vaivat. Toisaalta taas musiikkiterapiaa on pidetty yhtenä mahdollisena hoitokeinona. Erilaisia stimulaatioita, särkylääkkeitä ja hormonihoitoja on vuosien mittaan kokeiltu. Yhteistä vain on, ettei mitään yhtä varmaa keinoa ole havaittu. Kunnes taas kokeillaan jotakin muuta hoitoa.

Tinnitus on häiritsevintä silloin, kun muuten on hiljaista. Esimerkiksi illalla ennen nukahtamista saattaa tinnitus haitata, ja siihen avuksi neuvotaan laittamaan radio soimaan hiljaisella äänellä. Musiikkiterapiassa saatetaan soittaa musiikkia, josta on poistettu tinnituksen taajuus. Kun ympärillä tapahtuu kaikenlaista, keskustellaan tai kuunnellaan jotakin yhdessä, tinnitus jää taka-alalle.

Loppukevennyksesi kai sopinee korviini liittyvä tapaus vuosikymmenten takaa. Olin alle 20-vuotiaana yhdessä kesätyöpaikassa, jossa eläkeikää lähellä ollut mies kehui korviani kauniiksi, kuin posliiniksi!

Artikkelikuva: Kimia Zarifi/Unsplash